Ce se întâmplă cu FC Barcelona și cine o poate salva?

Seara de Miercuri, 8 Decembrie 2021, va rămâne în istoria unuia dintre cele mai faimoase cluburi de fotbal de pe mapamond prin înregistrarea unui surprinzător record negativ, în cea mai puternică competiție inter-cluburi la nivel European – UEFA Champions League. Vorbim desigur despre FC Barcelona și despre exit-ul neașteptat de timpuriu consumat la finalul serii mai sus menționate.

Înaintea ultimului meci din grupa E din care au făcut parte, spaniolii aveau un avans de 2 puncte față de principala contracandidată la poziția a II-a, Benfica Lisabona, avans pe care trebuiau să îl gestioneze pe terenul câștigatoarei grupei, metronomul german Bayern München. Ținând cont de faptul că portughezii păreau a avea o misiune ușoară în meciul lor de acasă cu ultima clasată a grupei, ucrainenii de la Dynamo Kiev, catalanii erau conștienți că vor trebui să obțină în Bavaria un rezultat cel puțin la fel de bun ca rivalii lor, pentru a putea avansa în optimile competiției.

Și cum un rău nu vine niciodată singur, pe lângă nenumăratele probleme financiare cu care clubul catalan se confruntă în ultimii ani, jucătorii blaugrana s-au văzut neputincioși din punct de vedere fotbalistic în fața unui adversar net superior, care pe deasupra a aliniat la startul partidei un prim 11 foarte motivat, din care nu au lipsit titularii de drept (carcotasii ar spune că nemții s-au răzbunat astfel pe fostul club al câștigătorului Balon D’Or 2021, argentinianul Lionel Messi, acesta câștigând ‘la mustață’ faimoasa distincție individuală, cu doar câteva seri în urmă, în față mașinii poloneze de marcat goluri, Robert Lewandowski).

În urma scorului final de 3-0 în favoarea lui Bayern și a victoriei lusitanilor de la Benfica în cealaltă partida a grupei, Barcelona a încheiat grupa pe locul III și va trebui să se mulțumească cu o primăvară europeană în competiția secundară a continentului nostru, Europa League.

Este pentru prima dată când granzii spanioli ratează prezența în primăvara UCL din sezonul 2000-2001, fapt care confirmă criză fără precendent pe care o traversează Barca. Clubul, care are deja datorii de peste 1,2 miliarde de euro, trebuie să gestioneze acum alte pierderi suplimentare de peste 25 de milioane de euro, conform calculelor Mundo Deportivo, la care se adaugă neîncasările de la biletele vândute pe stadionul Camp Nou, precum și alte eventuale bonusuri de la sponsori.

Pique și Sergio Busquets au trăit și vremuri mai bune

Desigur cei mai toleranți suporteri blaugrana ar încerca să găsească circumstanțe atenuante pentru această eliminare premature, prin prisma unui lot lipsit de experiență și insuficient de bine închegat în urmă schimbărilor numeroase survenite în ultima vreme. Și dacă am compara lotul catalanilor din sezonul 2000-2001, în care străluceau nume precum Kluivert, Rivaldo, Guardiola, Luis Enrique sau Puyol, am tinde să minimizăm proporțiile ‘catastrofice’ ale acestui eșec fotbalistic, țînând cont că FC Barcelona anului 2021 se bazează pe Depay, Frenkie de Jong, Pedri, Gavi sau Ansu Fati, jucători foarte talentați de altfel, însă insuficient de copți încă pentru fotbalul la înalt nivel. Scheletul echipei format din o parte din artizanii unor vremuri mai bune, Ter Stegen, Pique și Sergio Busquets, tremură și nu are forța de a compensa toate elementele deficitare, dar mai ales lipsa geniului ultimilor 20 de ani numit Messi.

Evident că pentru această performanță negativă nu poate fi scos țap ispășitor Xavi Hernandez, legenda catalanilor din perioada tiki-taka Guardiola, proaspăt întors ‘acasă’ acum câteva săptămâni în postura de antrenor principal, acesta neputând face miracole într-un timp atât de scurt.

Așadar, dacă banca tehnică pare a fi stabilă pentru moment, cum ar trebui gestionată această criză mai departe? Țînând cont de perspectiva unei primăveri europene lipsite de strălucirea UCL și de diferența deja uriașă de 16 puncte înregistrată în La Liga față de rivalii de la Real Madrid, probabil că cel mai înțelept drum de urmat ar fi crearea unui nucleu format din tinerii promovați recent de la celebra ‘La Masia’, în scopul sudării unei echipe puternice, care să poată emite din nou pretenții la șefia fotbalului European peste 3-5 ani.

Însă probabil cel mai dificil aspect care va trebui gestionat de conducerea clubului în următoarele luni va fi diminuarea imediată a costurilor interne nejustificat de mari, precum salariile unor jucători cu prestații anonime în ultimele sezoane, Griezmann, Dembele, Coutinho fiind doar câteva dintre exemplele elocvente, costuri ce au aruncat echipa catalană în prăpastia financiară în care se află astăzi.

Premizele pe termen scurt nu se anunță a fi roz pentru granzii spanioli, însă dacă nici cuplul Joan Laporta – Xavi nu poate readuce Barca în lumina reflectoarelor și a bilanțului pozitiv, nu știm cine altcineva s-ar înhăma la o asemenea provocare.

 

Text Alex Faur

Sursa foto: www.bavarianfootballworks.com