Dublă de aur pentru David Popovici la Campionatul Mondial de Înot de la Budapesta

David Popovici este campion mondial la 100 de metri liber, după ce luni, 20 iunie a câștigat și proba de 200 de metri liber, in cadrul Campionatului Mondial desfășurat la Budapesta, Ungaria.

Vorbim despre o performanță istorică pentru înotătorul nostru de doar 17 ani. În toată istoria competiției, doar un singur sportiv a reușit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție, mai exact americanul Jim Montgomery, în 1973, la prima ediție a Campionatul Mondial, desfășurată la Belgrad, notează Știrile TVR.

David Popovici a început pe culoarul al patrulea, cel al favoritului. Finalul cursei a fost extrem de strâns și palpitant, David întrecându-i în ultimii metri pe francezul Maxime Grousset (47.64) și pe canadianul Liendo Edward (47.71). David a terminat cursa de miercuri cu un timp de 47.58 secunde.

Întrebat la finalul cursei dacă este vreo diferență între cele două medalii, Popovici a răspuns: “Cred că sunt mai mândru de medalia de la 200 de metri. Acesta este doar începutul, avem un drum foarte lung în fața noastră”. Vă iubesc pe toți și mulțumesc că v-ați uitat!le-a transmis românilor care l-au susținut din tribune și de acasă.

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat  și el pe David Popovici, într-o postare pe Twitter: “O nouă performanță de excepție pentru David Popovici, care a câștigat titlul mondial și la proba de 100 de metri liber. Felicitări, David!”.

David Popovici reuşise cel mai bun timp atât în serii (47 sec 60/100), cât şi în semifinale, stabilind un nou record mondial de juniori (47 sec 13/100). De remarcat faptul că în semifinale a fost mai rapid decât în finală.

Talentatul sportiv român a scris miercuri o nouă pagină de istorie în înotul românesc, după ce a cucerit medalia de aur şi în proba de 200 m liber, luni seara, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100, un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100).

David Popovici (CS Dinamo), debutant la Mondialele de seniori, a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai are în palmares două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de patru medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

Legendara dublă reușită a lui David este cu atât mai remarcabilă cu cât în istoria recentă a acestui sport au existat numeroți sportivi excepționali precum Popov, Phelps, Lochte sau Ian Thorpe.

Acesta din urmă pare să fie un adevărat model pentru Popovici, jurnaliștii britanici de la Times fiind convinși că românul seamănă izbitor de mult din punct de vedere tehnic și tactic cu cel mai mare înotător din istoria Australiei, conform eurosport.ro

Acesta este David Popovici, noul “Thorpedo”. Poate schimba fața înotului mondial“, e titlul dat de The Times, care vede în faptul că Thorpe l-a premiat pe român după cursa de 200 m liber drept o predare simbolică de ștafetă.

 

Sursa text&foto TVR & Eurosport