Messi e din nou Balonul de Aur, pentru a 7-a oară, de această dată cu gândul la Lewandowski

Fotbalistul argentinian Lionel Messi (34 ani) a câştigat, pentru a şaptea oară, trofeul ”Balonul de Aur”, acordat de revista France Football încă din 1956 pentru cel mai bun jucător al anului. Premiul a fost decernat, luni, 29 noiembrie 2021 la Paris, în cadrul unei gale fastuoase.

Messi își mărește astfel la 7 numărul de trofee pe care le deţinea, câștigând aceeași celebră distincție de cel mai bun fotbalist al anului și în anii 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019. Podiumul din acest an a fost completat de atacantul polonez Robert Lewandowski, mașinăria de goluri de la Bayern Munchen şi de italianul cu origini braziliene Jorginho de la Chelsea, câștigător al Campionatului European de Fotbal 2020/ 2021 alături de naționala Italiei.

Dacă în trecut, premierile sale de către „France Football“ au fost aplaudate și apreciate de întreaga suflare fotbalistică, la nivel global, de această dată, decizia revistei franceze a stârnit un val uriaş de critici. Mulți experți l-au preferat pe polonezul Lewandowski atât acum, cât mai ales anul trecut, când trofeul nu a fost acordat din cauza pandemiei de coronavirus.

Se spune însă că alegerea sud-americanului a fost datorată câştigarii primului trofeu cu echipa naţională, Copa America, în această vară, chiar în țara rivală fotbalistic, Brazilia. Lewandowski a trebuit să se mulţumească cu titlul de cel mai bun atacant, înscriind un total de 64 de goluri anul acesta, în toate competițiile, spre deosebire de Messi, care a reușit doar 41 și părând că nu s-a adaptat la noua echipă, bogații de la PSG.

Messi a fost protagonistul unui transfer istoric în această vară, de la FC Barcelona, clubul la care şi-a petrecut întreaga sa carieră remarcabilă de 20 de ani, la Paris Saint-Germain. Sud-americanul a reuşit să obţină în sezonul trecut doar un singur trofeu cu Barca, şi anume Copa del Rey, pe lângă titlul de goalgetter in La Liga, probleme financiare, administrative și de management îndepartându-l în lacrimi din orașul și echipa unde s-a format ca sportiv, om și personalitate legendară a secolului XXI.

De remarcat că marele său competitor Cristiano Ronaldo, Balon de Aur de 5 ori, în 2008, 2013, 2014, 2016, 2017, nu a figurat pe podiumul trofeului pentru prima oară din 2010, clasându-se pe locul 6, nu fără controverse, discuții aprinse și contradictorii printre ziariști, fani și suporteri de pretutindeni.

Clasament ”Balonul de Aur 2021”

  1. Lionel Messi (Argentina/ FC Barcelona& PSG)
  2. Robert Lewandowski (Polonia/ Bayern Munchen)
  3. Jorginho (Italia/ Chelsea Londra)
  4. Karim Benzema (Franţa/ Real Madrid)
  5. Ngolo Kante (Franţa/ Chelsea Londra)
  6. Cristiano Ronaldo (Portugalia/ Juventus&Manchester United)
  7. Mohamed Salah (Egipt/ FC Liverpool)
  8. Kevin De Bruyne (Belgia/ Manchester City)
  9. Kylian Mbappe (Franţa/ PSG)
  10. Gianluigi Donnarumma (Italia/ Milan AC & PSG)

 

Sursa text StiriTVR/ Agerpres