UEFA Europa League, iată semifinalistele și calendarul meciurilor
Manchester United este de departe principala favorită la câștigarea Europa League de anul acesta, având de partea sa atât jocul și forma de moment, cel mai scump lot dintre combatante, cu valoare de piață de 718 milioane EURO, conform Transfermarkt dar mai ales palmaresul european și internațional impresionant, 3 trofee Cupa Campionilor/ Champions League, 1 Cupa Mondială a Cluburilor, 1 Cupa Intercontinentală, 1 Supercupa Europei, 1 Cupa Cupelor și 1 Cupa Europa League, în actualul format, recent, în 2017.
Deși au început sezonul în Champions league, Diavolii Roșii nu au trecut de o grupă accesibilă din care au mai făcut parte PSG, FC Leipzig și Instanbul Basaksehir. Elevii lui Ole Gunnar Solskjaer au ocupat locul 3 și au continuat în Europa League, învingând pe rând Real Sociedad, 4-0 scor total pe ambele manșe în 16-imi, de ceilalți diavoli, milanezii de la AC Milan cu 2-1 în optimi, apoi lejer, de Granada, 4-0 în sferturi. Sezonul trecut, United au fost eliminați în faza semifinalelor de către cea care urma să ridice trofeul, FC Sevilla.
AS Roma, capricioasa reprezentantă a capitalei Italiei și singura echipă din peninsulă rămasă în Europa, nu se laudă cu prea multe trofee europene ci doar cu 1 succes în Cupa Orașelor Târguri în 1961, pe lângă 2 prezențe în ultimele acte ale Cupei Campionilor Europeni 1984 și a Cupa UEFA din 1991, ambele pierdute contra FC Liverpool și respectiv Internazionale Milano. Anul trecut, a părăsit competiția mai devreme, în optimi, fiind învinsă de aceeași Sevilla. Giallo-rossi au demonstrat însă de-a lungul timpului că pot pune probleme oricărui adversar atunci când coeziunea dintre departamente funcționează perfect și când vârfurile Dzeko sau Mayoral sunt pe val. Italienii lui Paulo Fonseca și-au câștigat grupa Europa League cu Young Boys Berna, CFR Cluj și TSKA Sofia, apoi au trecut de Sporting Braga, în 16-mi, de Shaktar Donetsk, în optimi, scor general 5-1 cu ambele, urmând ca victima din sferturi să fie Ajax Amsterdam, 3-2 la general, o dublă confruntare mai dificilă și mai echilibrată, în care avantajul luat în deplasarea dn Olanda, 2-1, fiind decisiv, coroborat cu remiza din Italia 1-1.
Clubul spaniol Villarreal CF se află pentru cea de-a 4-a oară într-o semifinală de Cupa UEFA/ Europa League, după prezențele nedepășite din 2004, 2011 și 2016, fiind conduși acum de pe banca tehnică de Unai Emery, care a câștigat acest trofeu în 3 rânduri între anii 2014-2016, de fiecare dată cu FC Sevilla. După terminarea grupei pe locul 1, Submarinul Galben a eliminat Salzburg, scor general 4-1, Dynamo Kiev, cu 4-0 per total, dar și Dinamo Zagreb, 3-1 în faza sferturilor. Fără vedete, dar cu anumiți jucători cu experiență pe plan internațional cum sunt atacantul Paco Alcacer sau ofensivul Gerard Moreno, trupa de pe El Madrigal poate fi un adversar de temut datorită sistemului adaptabil practicat de celebrul antrenor, 4-3-3 pe atac sau 4-5-1 cand e nevoie de menținerea rezultatului, pe atacul adversarului sau în meciuri grele din deplasare.
Arsenal Londra a trecut de o grupă incomodă cu Rapid Vienna, Molde și Dundalk în actualul sezon Europa League, apoi a spart o nucă tare, Benfica Lisabona în 16-imi cu 4-3 la general. A urmat în optimi o altă obișnuită Champions League, Olympiacos Pireu, scor la fel de strâns 3-2, urmând ca sferturile să fie mai lejere, dacă privim doar scorul din returul cu Slavia Praga lui Nicușor Stanciu, 4-0 chiar în Cehia, dupa un prim meci în dubiu, 1-1 la Londra. Prezenți în alte 2 finale ale turneului, în 2000 și 2019, Tunarii par acum mai motivați decât oricând să depășească acest complex, căutînd o dublă revanșă, dupa parcursul ezitant din Premier League. Foarte interesant este faptul că actual antrenor al adversarilor Villarreal a fost manager la Arsenal chiar între 2018-2019. Spaniolul de 39 de ani Mikel Arteta, șeful de acum, este însă la fel de priceput, ambițios și de perspectivă, conform experților din jurul fenomenului.
Sursă info și foto uefa.com