S-a terminat faza grupelor, s-au stabilit optimile EURO 2020

După 12 zile de la start-ul Campionatului European de Fotbal, s-a jucat faza grupelor între 11-23 iunie, oferindu-ne astfel tabloul optimilor de finală, în care se vor duela pretendentele la etapele superioare ale competiției în meciuri unice, eliminatorii. În grupe, am avut parte de mai multe auto-goluri decât niciodată, 8 la număr, dar și de numeroase penalty-uri, acordate cu ajutorul VAR sau direct de către arbitrii. Niciuna dintre echipele mari nu a fost eliminată, dar marea Germanie a fost cel mai aproape de dezastru egalând Ungaria la 2 în minutul 84, în ultimul meci din grupă. Iată mai jos meciurile din optimile de finală și alte detalii relevante și remarci picante.

  • Sâmbătă 26 iunie 2021

Țara Galilor – Danemarca

Galezii lui Gareth Bale au onorat prima participare la un turneu final prin obținerea locului 2 în grupa A, acumulând 4 puncte, cu un golaveraj mai bun decât locul 3, Elveția, cu același punctaj. Ambele au bătut Turcia, deziluzia campionatului, ambele au pierdut la Roma, cu Italia și au făcut egal între ele. Danemarca a trecut de șocul provocat de problemele la inimă ale playmaker-ului Christian Eriksen apărute în meciul cu Finlanda, pierdut la limită cu 0-1, cu un penalty ratat de danezi în a doua repriză, după reluarea jocului. Aflat în recuperare, în afara oricărui pericol, mijlocașul lui Inter Milano a fost un element motivant decisiv pentru victoria la scor contra Rusiei, 4-1, succes care a garantat locul 2 în grupa B pentru băieții conduși din teren de capitanul Simon Kjaer. Fundașul lui Milan, fost și la Roma, a fost considerat adevăratul salvator al coechipierului Eriksen, intervenind rapid în manevrele de resuscitare, organizând un cerc uman în jurul accidentatului și consolând familia acestuia în momentele tensionate. Se anunță un meci echilibrat la Amsterdam de la orele 19, între 2 echipe de valori oarecum egale, cu un plus de experiență, maturitate și valoare pentru Danemarca.

Italia – Austria

Neluată în seamă de experți până la meciul inaugural de la Roma contra Turciei, italienii lui Roberto Mancini au încheiat grupa A cu maximum de 9 puncte, fără gol primit cu un joc atipic, în forță, pe un sistem 4-3-3. Defensiva de fier formată din cuplul juventin ultra-experimentat Chiellini-Bonucci este completată de o linie de mijloc tânără și energică reprezentată de creativul Barrella, închizătorul Jorginho și uimitorul Locatelli. Atacul cu 2 extreme Insigne – Berardi și vârful împins Immobile este foarte mobil, culmea😊 și combinativ, intrând de multe ori în conexiuni devastante cu fundașii laterali Florenzi/ Di Lorenzo, dar mai ales cu săgeata de pe stânga Spinazzolla, care a strălucit sezonul trecut la AS Roma. Austria a învins la București atât Ucraina selecționerului Shevchenko cât și Macedonia de Nord a legendarului Goran Pandev, calificându-se suprinzător cu o zestre de 6 puncte. Cu un joc eficient și echilibrat, este de așteptat să pună probleme azzurri-lor, dar este totuși greu de crezut că vor trece mai departe. Italia este categoric marea favorită în această partidă care se va desfășura pe stadionul Wembley, începând cu ora 22.

 

  • Duminică 27 iunie 2021

Țările de Jos – Cehia

Olanda, sub denumirea actuală Țările de Jos din rațiuni turistice, nu a impresionat la acest turneu final deși a încheiat grupa C, destul de facilă, cu punctaj maxim. Naționala lui Frank de Boer parcă nu mai joacă cum o făcea pe vremuri, stil ce i-a adus renumele mondial de Portocala Mecanică. Nu mai sunt nici vedetele de altă dată, Cruyff, Van Basten, Bergkamp, Kluivert, dar selecționata din Țara Lalelor propune din nou talente uriașe venite din propriile academii, care activează acum titulari de drept la echipe importante din întreaga Europă: atacantul Depay de la Lyon, mijlocașul Wijnaldum de la FC Liverpool sau fundașii De Ligt de la Juventus și De Vrij de la Inter Milano. De cealaltă parte, Cehia nu mai are nici ea fotbalisșii sonori dintr-o istorie mai recentă dar a caștigat cu Scoția în prima etapă a grupei, cu un gol magnific al atacantului Schick de la Leipzig, a pierdut la limită cu Anglia și a remizat cu Croația. Locul 3 în grupa D i-a adus totuși cu 4 puncte calificarea în optimea de pe Puskas Arena din Budapesta, de la ora 19, unde va da piept cu Olanda, doar pe hârtie și conform istoriei preferată de pariori.

Belgia – Portugalia

Pe stadionul La Cartuga din Sevilla vom avea parte de la ora 22 de o înfruntare a titanilor, între 2 selecționate cotate cu mari șanse de a ridica trofeul pe 11 iulie. Belgia a defilat în grupa B învingând în fiecare meci, deși nu fără emoții, mai ales în duelul contra Danemarcei, când a fost nevoie de introducerea inspirată a lui Kevin de Bruyne, gol și pasă de gol pentru întoarcerea rezultatului de la 0-1. Masivul vârf interist Romelu Lukaku este și el în bună dispoziție de joc, marcând de 2 ori contra Rusiei și 1 dată cu Finlanda, Eden Hazard pare și el implicat în campanie, deși fratele Thorgan joacă titular, de aceea sunt așteptări mari de ceva timp de la selecționata belgiană. Portugalia, campioana europeană din 2016 a ieșit ușor șifonată acum, de pe locul 3, din cea mai tare grupă a campionatului, acumulând 4 puncte, bătând Ungaria în ultimele 10 minute ale primului meci de la Budapesta, pierzând cu mari probleme defensive contra Germaniei 2-4, dar reușind să țină în șah Franța 2-2. Singurul care contează la lusitani este marcatorul nr.1 al turneului Cristiano Ronaldo, care atinge recordul iranianului Ali Daei prin cele 5 reușite din grupă, mai exact 109 goluri marcate în meciuri internationale. Nu mai vorbim de cursa de 95 de metri efectuată în 14,5 secunde de la contrataacul terminat cu gol în poarta francezului Lloris. La vârsta de 36 de ani împliniți! Echilibru total între cele 2 oponente, cu un plus pentru selecționerul portughez Fernando Santos, în defavoarea mai puțin cunoscutului Roberto Martinez. Se întrevede un meci epic, cu multe goluri și faze spectaculoase, de X, prelungiri și, de ce nu, penaltyuri pentru stabilirea învingătoarei.

 

  • Luni 28 iunie 2021

Croația – Spania

Croația lui Luka Modric a terminat meciurile din grupa D pe locul secund după Anglia, cu același număr de puncte 4 ca Cehia, dar cu un golaveraj mai bun. Cu o generație frumoasă, demnă de nivelul jucătorilor care au ajuns până în finala pierdută onorabil la ultimul mondial contra Franței, echipa lui Zlatko Dalic poate fi capabilă de a realiza o supriză de proporții, Perisic, Rebic, Kovacic sau Pasalic pândind cu foame enormă greșelile adversarilor mai mari, dar vulnerabili. La acest statut de mare forță mondială decăzută din drepturi îi gasim pe spaniolii antrenați de Luis Enrique, care și-a permis sa-l lase acasă pe Sergio Ramos, mizând pe nume mai puțin cunoscute ca Unai Simon, Pedri, Dani Olmo, Sarabia sau Gerard Moreno. Spania termină și ea pe 2 grupa E, în spatele Suediei, cu 5 puncte provenite din 2 egaluri fără culoare și o victorie la scor contra Slovaciei, în ultima rundă. Echipa este neînvinsă dar jocul nu mulțumește suporterii, celebrul tiki-taka este departe, pierdut într-o luptă tactică la mijloc de teren și mulți nu îi văd pe iberici nici măcar în semifinale. Dar au pănă acum cea mai bună posesie 68,7%.

Franța – Elveția

Campioana mondială Franța începe foarte bine turneul manifestând o superioritate rar întâlnită chiar pe Football Arena din Munchen contra germanilor. Trio-ul din atac Mbappe – Benzema – Griezmann arată o poftă imensă de joc, iar mijlocul compus din Kante, Pogba și Rabiot confirmă prima șansă acordată trupei lui Didier Deschamps la câștigarea Euro 2020. În următorul meci însă, francezii nu mai au aceeași luciditate, sunt conduși la Budapesta și reușesc doar un egal 1-1 cu deja revelația Ungaria, așezată foarte bine în teren de italianul Marco Rossi. Apoi, vine rândul lui Benzema, a cărui dublă este egalată de CR7, 2-2 la final de ultim meci de grupă și ambii granzi merg în sferturi. Elveția vine cu Seferovici și Shaqiri pe National Arena, la București pentru neașteptata întâlnire din optimi, de pe locul 3 din grupa A a Italiei, batând Turcia cu 3-1 și terminând la egalitate 1-1 cu Țara Galilor, ambele la Baku, în Azerbaidjan.

  • Marți 29 iunie 2021

Anglia – Germania

Anglia joacă acasă pe Wembley, marți de la ora 19 cu rivalul istoric atât de temut, urât și sfidător Germania. Englezii au jucători valoroși, preponderent din campionatul intern, dar joacă ineficient, inestetic și fără idei clare mai ales în atac. Bat totuși în grupa D Cehia și Croația, fac egal cu Scoția și încheie faza pe locul 1. Germania s-a calificat cu greu din grupa F, după ce a pierdut cu Franța, au făcut instrucție cu Portugalia, dar de abia au scos egalul cu Ungaria, pentru un loc 2 mult nemeritat. Practic, nu mai au jucători care să facă diferența, Havertz, Sane, Muller sau Goretzka nemafiind la nivelul unor Bierhoff sau Klose, fără să călătorim în timp pentru a rememora gloria și inspirația tipic nemțească a unor Moller, Hassler, Matthaeus, Brehme sau Klinsmann.

Suedia – Ucraina

Suedia fără Ibrahimovic îmbătrânit și accidentat, dar cu Forsberg în formă deosebită, termină grupa E pe primul loc cu 7 puncte, în fața Spaniei. 3 goluri marcate de goalgetterul Lewandowski nu aduc Poloniei decât ultimul loc, iar Slovacia lui Hamsik iese pe 3 necalificabil. Ucraina ghidată de Shevchenko obține bilete pentru a merge în faza superioară cu 3 puncte de la victoria cu Macedonia de Nord, de pe locul 3 în grupa C și merge și ea în optimea teoretic echilibrată de marți seară de pe Hampden Park din Glasgow. Nordicii sunt văzuți totuși mai bine, practicând un fotbal mai concret și aducând balonul rotund mai des în careul advers.

 

Sursă foto Facebook.com/Euro 2020