Italia este noua campioană a Europei

“Coming home” sau “Going to Rome” a fost dilema amuzant-metaforică a finalei Campionatului European de Fotbal de duminică, 11 iulie 2021 disputată între nașionalele Angliei și Italiei. Întreg turneul a avut festivitatea de deschidere chiar pe stadionul Olimpic din capitala Italiei, iar marea finală pe noul Wembley din Londra, încheind cercul fotbalistic în mod spectaculos și demn de mareția unui astfel de eveniment.

Anglia a început nesperat de bine partida din ultimul act al EURO 2020 contra Italiei și a deschis scorul după doar 2 minute, prin fundașul Luke Shaw, care a reușit cel mai rapid gol din istoria finalelor de Campionat European conform digisport.ro, după un contra-atac de manual al britanicilor, cu blocul defensiv italian prea avansat și neașezat corespunzător pe poziții.

Imediat, Squadra Azzurra a preluat inițiativa meciului, a avut mai posesie și intensitate în acțiunile ofensive, dar nu a ajuns prea des la poarta lui Pickford, lovindu-se mereu de o organizare compactă și eficientă a adversarilor. De altfel, singurele ocazii de gol avute de Italia pe durata primelor 45 de minute au venit în urma unor șuturi de la distanță, trimise de Lorenzo Insigne și Federico Chiesa. Nici Anglia nu a reușit să mai producă pericol la poarta lui Donnarumma, dar era clar că nu și-a dorit neapărat acest lucru, baricadându-se la avantajul golului din start-ul meciului.

După pauză și indicații prețioase și experimentate ale selecționerului Roberto Mancini, Italia a amenințat poarta lui Jordan Pickford mai apăsat și mai vertical, de 2 ori prin același Lorenzo Insigne, în minutele 50 și 53. Fotbalistul lui Napoli a avut șansa de a marca și în minutul 57, dar portarul lui Everton s-a opus. 5 minute mai târziu, Italia a confirmat momentul bun și a avut o nouă șansă de gol, prin Federico Chiesa, al cărui șut a trecut milimetric pe lângă bară. În minutul 64, a venit și momentul Angliei lui Gareth Southgate să arate semne de viață, prin John Stones, care a trimis periculos cu capul, însă peste poartă.

Bonucci anulează avantajul timpuriu al britanicilor marcând pentru 1-1

La 3 minute de la ocazia Angliei, Italia a reușit să restabilească egalitatea, prin fundașul central Leonardo Bonucci, care a trimis în poartă un balon ricoșat din bară după execuția lui Marco Verratti. Azzurri au avut chiar șansa de a prelua conducerea în minutul 74, dar Domenico Berardi a ratat din poziție bună și meciul a ajuns în prelungiri.

În prima parte a extra-time, singura șansă mare de gol a aparținut Italiei, în minutul 103, când Jordan Pickford a ieșit inspirat și a respins centrarea excelentă a lui Emerson. Din devierea portarului englez, balonul a ajuns la Andrea Belotti, legitimat la AC Torino, care a șutat pe lângă poartă.

Nici în repriza a doua a prelungirilor nu s-a putut face diferența între cele două echipe, astfel că s-a trecut la loteria loviturilor de departajare, cu tensiune, dramatism și răsturnări interesante de situație.

Trofeul s-a decis la penalty-uri

Domenico Berardi a transformat primul, iar Harry Kane a egalat imediat pentru Anglia. Andrea Belotti a ratat a treia lovitură de departajare și Harry Maguire a încheiat a doua serie cu gol și a adus Anglia în avantaj. Italia a înscris prin Leonardo Bonucci, în timp ce Marcus Rashford a ratat, egalitatea fiind din nou stabilită.

În cea a patra serie, Federico Bernardeschi a transformat sigur și Gianluigi Donnarumma a apărat execuția lui Jadon Sancho. Jorginho a fost desemnat al cincilea executant al Italiei, iar golul său ar fi trimis trofeul la Roma, dar fotbalistul lui Chelsea nu s-a concentrat suficient, remarcându-l din nou pe Pickford. Eroarea lui Jorginho a fost corectată imediat de Donnarumma, care a reușit să pareze și execuția lui Bukayo Saka, uimitor desemnat sa execute un penalty decisiv la acest nivel și în această fază a turneului, la doar 19 ani. Southgate a fost îndelung criticat pentru acest lucru, dar și pentru alte decizii controversate cum sunt netitularizările lui Grealish sau Jadon Sancho.

De partea cealaltă, un Roberto Mancini înlăcrimat de fericire și emoție a declarat că meritul este al întregii echipe, de la secunzii de la Sampdoria până la ultima rezervă nefolosită, scoțând în evidență unitatea grupului și a familiei, un feeling deosebit, ceva în aer remarcat și de Bonucci încă de la cantonamentul din Sardinia de dinainte de Euro 2020. O motivație suplimentară a fost și accidentarea destul de gravă a lui Spinazzola de la Roma, numele acestuia fiind pe buzele tuturor și pe tricoul lui Insigne, rivalul de la Napoli. El în persoană a fost însă prezent la festivitatea de premiere, în cîrje, deci grupul a fost complet. Chiellini nu l-a uitat nici pe fostul coleg de națională Davide Astori, fost jucător la AS Roma și căpitan la Fiorentina decedat șocant în 2018 în camera de hotel, dedicându-i victoria și declarând cu dor că i-ar fi plăcut să-i fie alături în acest momente memorabile.

S-a petrecut zile și nopți și în frumoasele piețe din Italia, toate drumurile au dus la Roma, pe străzi și pe lângă monumente unice, fotbalul adevărat aducând din nou iubire și bucurie unei națiuni puternic afectate de pandemie. “Notti Magiche”, imnul Coppa del mondo 1990 s-a auzit din nou și fiorii de atunci au revenit în trup, suflet și simțiri pentru italieni, tifosi și iubitorii de “calcio” de pretutindeni.

Italia a câștigat, pentru a doua oară în istorie Campionatul European de Fotbal, primul și singurul trofeu continental obținut de ”squadra azzurra” fiind la ediția din 1968, în urmă cu 53 de ani, egalând în același timp un record de invincibilitate datând din 1939, cu 33 de victorii consecutive.

  • Italia (sistem 4-3-3): Donnarumma; Di Lorenzo- Bonucci – Chiellini – Emerson (Florenzi); Barella (Cristante) – Jorginho- Verratti (Locatelli); Chiesa (Bernardeschi) – Immobile (Berardi) – Insigne (Bellotti)
  • Anglia (system 3-4-2-1): Pickford; Maguire – Stones – Walker (Sancho); Shaw – Rice (Henderson (Rashford))– Phillips – Trippier (Saka); Mount (Grealish)– Sterling; Harry Kane.

Sursa foto Facebook Roma UEFA EURO 2020