Franța, Portugalia și Olanda părăsesc Campionatul European de Fotbal în optimi

Faza optimilor de finală a Campionatului European de Fotbal EURO 2020 a început sâmbătă pe Johann Crujff Arena din Amsterdam, acolo unde Țara Galilor a fost dominată și învinsă categoric, la scor, de către Danemarca. A fost 0-4 la final, prin dubla lui Dolberg și reușitele lui Maehle și Braithwaite, în prelungiri. Celebrul galez Gareth Bale a părut fără putere și energie în fața unei defensive conduse magistral de căpitanul Simon Kjaer și a unui joc tactic eficient prestat de elevii selecționerului Kasper Hjulmand. Presa nordică își laudă echipa renascută după drama coordonatorului lor de joc Eriksen din meciul cu Finlanda, aflat acum în recuperare, ziarele notând că se poate merge până la capăt. Următorul pas este confruntarea cu Cehia de la Baku, de pe 3 iulie, din faza superioară a turneului.

Republica Cehă s-a calificat în sferturi trecând suprinzător de Țările de Jos la Budapesta, prin golurile marcate în a doua repriză de Holes și Schick. Echilibrul dintre cele 2 echipe din prima repriză a fost rupt însă de eliminarea fundașului central De Ligt din minutul 52, greșeală cum am mai văzut și în serie A sezonul trecut la Juventus. Olanda lui Frank de Boer a jucat urât, fără orizonturi ofensive netragând niciun șut pe spațiul porții adverse, iar cehii merg mai departe pe merit.

O altă optime de finală foarte interesantă și echilibrată s-a disputat tot sâmbătă între Italia și Austria. Dacă la început italienii porneau ca mari favoriți, meciul și realitatea din teren au a demonstrat contrariul, Austria reușind un joc consistent la mijlocul terenului, solid în defensivă și fără sa pună în pericol poarta lui Donnarumma, decat la un gol anulat corect de VAR al lui Arnautovic. Astfel, Squadra Azzurra nu a ajuns nici ea prea des în situații favorabile de gol, cu excepția unui șut al lui Barella parat ca la handbal de Bachmann și a unei bare de la distanță a lui Immobile.

S-a intrat în prelungiri și a fost nevoie de sângele rece și inspirația tânărului Federico Chiesa, fiul legendarului atacant italian Enrico Chiesa, introdus de pe bancă în locul absentului Berardi de către selecționerul Roberto Mancini, pentru ca tabela sa fie deblocată izbăvitor. Imediat vine și golul de 2-0 a bergamascului Pessina și toată lumea crede ca problema calificării a fost rezolvată. Austriecii marchează și ei prin Kalajdzic, cu capul, în urma unui corner, cu 6 minute înainte de fluierul final al prelungirilor, dar Italia rezistă destul de obosită si nu fără emoțiile și încarcătura unei astfel de partide cu miză enormă.

În sfertul de finală de vineri, 2 iulie de la Munchen, Italia va da piept cu Belgia, cea care a trecut eroic de Campioana Europeană Portugalia. Cristiano Ronaldo s-a zbătut mult, s-a sacrificat pentru echipă, și-a pus coechipierii în poziții avantajoase în jumătatea adversă, dar belgienii s-au apărat exemplar prin deja sudatul bloc defensiv Vertonghen – Vermalen – Alderweireld, dovedind o maturitate ce le-a lipsit turneele finale trecute, jucate de această frumoasă și talentată generație. Recordman-ul Ronaldo începe să-și arate vârsta de 36 de ani, nemaireușind acele curse laterale, nemaeliminând om din joc și chiar nemaiputându-și împinge echipa din spate, din punct de vedere fizic, dar mai ales moral.

Ofensivii Jota, Moutinho, Bernardo Silva sau Bruno Fernandes au fost obosiți în urma unui campionat dificil în Premier League, au luptat și alergat mult, dar nu au avut luciditate și au fost obligați să se încline în fața golului decisiv al lui Thorgan Hazard din minutul 42. Nici veteranul fundaș Pepe nu a depus armele ușor avand multe intrări la limita regulamentului, încaierându-se cu forța naturii Lukaku și chiar activând ca atacant în ultimele minute ale meciului, cand nu mai conta scorul ci doar o eventuală mult sperată egalare. De cealaltă parte, fratele marcatorului de astăzi, mult mai cunoscutul Eden Hazard și-amintit de cât e influent era pe vremuri pentru naționala sa, a depus mult efort și s-a mișcat foarte bine, realizând multe faze frumoase și intrând în combinații de legătură între departamente, dar sfârșind accidentat ca vedeta lui Manchester City Kevin de Bruyne.

Ieri, luni 28 iunie, am avut de urmărit 2 dintre meciurile cele mai spectaculoase și pline de goluri de la acest turneu final si chiar din istoria recentă a competiției.

Pe Parken din Copenhaga, Spania a întâlnit finalista mondialului trecut Croația, coordonată din teren de fantasticul jucător Luka Modric, îmbătrînit și el, dar atat de cerebral, experimentat și muncitor. Elevii lui Luis Enrique au făcut un frumos cadou croaților în start-ul partidei, prin autogolul lui Pedri din minutul 20, apoi au apăsat pedala de accelerație pentru revenirea la 3-1 prin reușitele lui Sarabia, Azpilicueta și Ferran Torres. Nimeni nu se aștepta la revenirea incredibilă a croaților prin punctele lui Orsic și Pasalic din ultimele 5 minute, așa că totul se decide în prelungiri. Contestatul vârf Alvaro Morata rupe ineficiența de la Euro 2020 și înscrie sub transversală din interiorul careului, în minutul 100. Adversarii nu mai au nimic de pierdut, ies la atac, dar mai primesc o lovitură de la Oyarzabal, pentru un amețitor 5-3 în favoarea Spaniei, care trece mai departe cu multe sacrificii și numeroase vulnerabilități arătate pe toate palierele.

În sferturi, ibericii urmau să întâlnească marea echipă campioana mondială și plină de vedete condusă de Didier Deschamps, în același timp principala favorită la câștigarea turneului, Franța. Doar că adversara din optimea de la București, Elveția a fost împotriva acestui program de gală. Selecționerul Petkovici a punctat înainte de dispută exact acolo unde trebuia, indicând jucătorilor săi sa nu le fie frică de numele mai sonore cu care se vor duela, Pogba, Griezmann, Benzema sau Mbappe. Seferovici înscrie repede cu o lovitură de cap în minutul 15 de deasupra visătorului Lenglet și mult mai titrații francezi sunt obligați să alerge după egalare.  Trio-ul din față nu se prea descurcă la atacuri poziționale, mai ales că viteza lui Mbappe este mult mai eficientă pe contraatac. Kante și Rabiot par obosiți și ei, doar Pogba e ca peștele în apă, are atingeri de clasă și șutul magic ce îi consfințește golul de 3-1 va fi rulat mult timp în clipurile de prezentare ale turneului. Până la el, dubla lui Benzema în decurs de 2 minute a readus normalitatea în joc și Elveția cu picioarele pe pamânt, deși Rodrigues a ratat distanțarea la 2-0, în urma penalty-ului blocat de Hugo Lloris.

Vorbim de același pământ românesc ce va fi considerat sacru de către mult mai slab cotații elvețieni, care își suprind adversarii exact când nu se așteptau, atunci când s-au considerat matematic calificați, la scorul de 3-1, în minutul 80. Același Seferovici reduce distanța cu o lovitură de cap, după o centrare de pe dreapta, iar Gavranovic introduce 2 fise pentru egalarea din minutul 90, după ce VAR-ul îi anulează prima încercare nenorocoasă. Kingsley Coman atinge bara în ultimul minut și se termină timpul regulamentar. Prelungirile nu aduc nimic nou, meciul e intens și transpirant, Mbappe aproape luftează și se autoaccidentează la câțiva metri de poartă și portar, iar elvețienii îngheață tribunele bucureștene cu o ratare imensă înainte de penalty-uri.

Acesta este momentul critic în care toată lumea realizează ca Franța poate fi eliminată prematur, dureros și inacceptabil pentru toata lumea fotbalistică. Toți jucătorii din ambele tabere desemnați să execute lovituri de departajare își fac datoria în afara lui, chiar Kylian Mbappe, vedeta internațională cu salariu stratosferic, (re)(de)venită în realitate un puști de 21 de ani care nu face față presiunii, execută telefonat și ratează uluitor, ridicându-l la rangul de erou național pe portarul Sommer. Miracol elvețian prea emoționant și catastrofă franceză, cu mâinile lui Mbappe în cap.

Azi se joacă Anglia vs Germania pe Wembley și Suedia vs Ucraina la Glasgow. Nu mai este loc de surprize, Suedia și Ucraina nu se pot califica amândouă.

sursa foto uefa.com