Documentarul “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau – primul film românesc nominalizat la Oscar
Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a fost nominalizat acum aproximativ 3 săptămâni în premieră pentru România la categoriile “Cel mai bun lungmetraj documentar” şi “Cel mai bun lungmetraj internaţional” pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar, menționează News.ro. La categoria documentar, au mai fost selectate “Crip Camp”, “The Mole Agent”, “My Octopus Teacher” şi „Time”.
La categoria lungmetraj internaţional, “colectiv” concurează cu “Another Round” (Danemarca), “Better Days” (Hong Kong), “The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi “Quo Vadis, Aida?”(Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).
“colectiv” (România – Luxemburg), produs de Alexander Nanau şi Bianca Oana, a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, decernate în decembrie 2020. Producţie HBO Europe scrisă de Nanau şi Antoaneta Opriş, filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale. Recent, filmul a primit o nominalizare şi la premiile BAFTA, la categoria „cel mai bun documentar”, aceste trofee ale Academiei Britanice de Film urmând a fi acordate acordate weekendul următor/ 10 – 11 aprilie.
Vorbim de un documentar observaţional bazat pe investigațiile jurnaliștilor de la cotidianul sportiv Gazeta Sporturilor. Intriga o reprezintă povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv (aflat în incinta fostei fabrici Pionierul), din 30 octombrie 2015, ce a dus la moartea a 64 de tineri care participau printre mulți alții la concertul de lansare a noului album al trupei de rock/ metalcore Goodbye to Gravity. După acest eveniment dureros și marcant pentru români, dar și cu efecte majore în presa internațională, au avut loc nenumărate demisii politice, arestări preventive sau puneri sub urmărire, rudele decedaților au lansat inițiative sociale și politice cum este „Fără penali in funcții publice”, au fost inființate asociații non profit de sprijinire ale victimelor si familiilor acestora („Colectiv GTG 3010”), a fost inaugurat și un monument comemorativ, în piațeta din fața fostului club, au fost aprinse infinit de multe lumănari ale regretului și disperării.
Demascate încă o dată, am putea spune, prin acest demers cinematografic, corupția românească, amatoria, lipsa specializărilor și non profesionalismul, veșnica atitudine „lasă, bă, că merge asa!”, șpăgile, relațiile, nepotismul și interesele financiare, toate prezente în fiecare domeniu de activitate, la toate nivelele sociale, politice și economice, continuă să ne guverneze viețile și țara în care trăim. Justiția română nu a găsit încă vinovați, iar alte drame provocate de foc și incendii (spitalul Piatra Neamț, Iași, Alba-Iulia ș.a.) sau de altă natură (protestatarii gazați de către Jandarmerie în Piața Victoriei, cazul Mario Iorgulescu ș.a.) continuă să se întâmple, depunând mărturie că nimic nu prea s-a schimbat, pandemia punând din nou sare pe rană și clătinând sistemul.
#rezist/ Intorcându-ne la “colectiv”, “Filmul a avut şi înainte de pandemie un succes mare la public şi critică, dar, odată ce oamenii au realizat că realitatea din România pe care o văd este atât de aproape de societăţile lor, s-a bucurat de un succes ieşit din comun la presa internaţională, fiind, între timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajută foarte mult pentru vizibilitate şi vom vedea mai departe cum se va traduce asta în sezonul premiilor din America”, declara Nanau într-un interviu acordat News.ro în luna decembrie.
Alexander Nanau, director de imagine, producător şi scenarist german de origine română, în vârstă de 41 de ani, a regizat 4 lungmetraje documentare – „Peter Zadek inszeniert Peer Gynt” (2006), „Lumea văzută de Ion B.” (2009), „Toto şi surorile lui” (2014) şi „colectiv” (2019). Născut la Bucureşti, pe 18 mai 1979, el a studiat filmul la DFFB din Berlin şi a avut, în 2007, o bursă la Academia de Arte din capitala germană.
Premiile Oscar, cea mai prestigioasă festivitate de premiere artistică de la Hollywood și din întreaga industrie cinematografică, organizate de Academia Americană de Film încă din anul 1927, vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie, într-o ceremonie ce se va desfășura la Los Angeles, SUA.
Surse text și informatii bibliografice: news.ro, gsp.ro, hotnews.ro