Derby della Madunina indecis, Tatarumma e pe val, efectul Mourinho s-a dus

O, Mia Bela Madunina, cântecul emoționant al orașului Milano compus de D’Anzi și Bracchi în 1935 nu prea s-a auzit din mințile, inimile și vocile tifosilor dar mai ales ale jucătorilor de pe San Siro aseară, în posticipo-ul tradiționalei duminicii fotbalistice din Italia.

Deși galeriile rivalelor din orașul Dom-ului vegheat de sus de Fecioara Maria au început magnific, cu etalarea unor coregrafii demne de niște brand-uri imense la nivel național și global, meciul nu prea s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, parcă neavând acea pasiune de altă dată, acea capacitate de sacrificiu din partea jucătorilor unor squadre conduse de căpitanii Paolo Maldini și Javier Zanetti sau încrâncenarea dorită de cei mai pătimași fani.

Inter-ul lui Simone Inzaghi, în sistem 3-5-2,  a pornit mai bine, mai motivată și mai periculoasă disputa din etapa a XII-a din Serie A, iar Milan-ul condus de Stefano Pioli a fost destul incomodat să-și exprime stilul de posesie și exprimarea ofensivă cu mingi către vârful împins Zlatan Ibrahimovic, cu o așezare 4-2-3-1.

Chiar în minutul 10, milanistul Kessie ține prea mult de minge în calitate de ultim apărător, ex-ul Calhanoglu îi ia fața apoi cade jenat în careul de 16 metri, forțându-l pe arbitrul Daniele Doveri să indice punctul cu var pentru interiștii oaspeți aseară, decizie controversată dar validată de VAR, arbitrajul video. Același turc Calhanoglu transformă penalty-ul pentru 0-1 în minutul 11 și inflamează Curva Diavolilor care anul trecut îl susținea cu frenezie, acum fluierându-l la fiecare atingere de minge, pe toata durata partidei.

Milan reacționează repede și eficient atunci când, în minutul 17, o centrare utilă de pe partea stângă este transformată în golul egalizator de către De Vrij, autogol plasat perfect cu capul, dar ce a părut inițial realizat de către fundașul central Tomori, mai ales prim prisma manifestărilor exacerbate de bucurie dar și din cauza aglomerației de jucători din careul lui Samir Handanovici.

Inter își continuă șarjele ofensive, dar Perisic, Barella, Dzeko sau Lautaro Martinez nu sunt în cea mai bună formă, iar apărarea condusă de Simon Kjaer rezistă cu o singură excepție, nesiguranța lui Ballo-Toure, care oferă un nou fault în careul de 16, implicit un alt rigore adversarilor. Lautaro execută slab, Tătărușanu se întinde cât este de lung în partea dreaptă și blochează apoi prinde balonul, felicitat de coechipieri și fâcându-i uitați atât pe titularul accidentat Maignan cât și pe marele Donnarumma, transferat la PSG în vară de abilul și ahtiatul după bani impresar Mino Raiola.

Perioada de odihnă găsește cele 2 echipe la egalitate, iar în a doua repriză, schimbările nu aduc mari plusuri ofensive, deși intră pe teren nume ca Ante Rebic sau Saelemaekers la gazde, respectiv Correa, Arturo Vidal și Alexis Sanchez la oaspeți. Nu s-a jucat mult la mijlocul terenului, ba chiar pe contre și tranziții rapide între compartimente, dar defesivele nu au mai cedat, dupa avertismentele și greșelile din prima parte a derby-ului. Ibrahimovici a coborât des și a intrat în combinații cu mijlocașii bifând întreg meciul, iar Tătărușanu a reușit un meci de excepție per total, ieșind cu siguranță la centrări, coordonând așezarea coechipierilor la faze fixe sau prinzând șuturi periculoase către poarta sa.

Scorul final rămâne 1-1, iar Milan își păstrează primul loc în clasament, la egalitate de puncte cu Napoli, 32, care a obținut doar un egal, tot 1-1 cu Verona marcatorului de clasă Giovanni Simeone, cel care a dat 2 goluri lui Juventus și hattrick la Lazio săptămânile trecute. Inter e pe III, la 7 puncte de leaderi și îi așteaptă etapa următoare acasă chiar pe Napoli și Spaletti.

Ce se întâmplă cu Roma lui Mourinho?

AS Roma pierde uluitor în deplasarea de la Venezia, contra echipei cu cel mai slab atac, 3-2, deși revenise de la 0-1 prin punctele semnate de Shomurodov și Tammy Abraham până la pauză. Nimeni nu se aștepta la o a doua repriză exemplară realizată de elevii lui Paolo Zanetti, care după ce înscriu pentru 2-2 și 3-2, mai au cateva ocazii imense de a se desprinde decisiv. Capitolinii nu joacă rău, combină, atacă, schimbă sisteme, cu 4 sau 3 fundași, dar nu și-au construit o identitate solidă de joc, neavând nici timp, nici prea multe opțiuni de calitate pe banca de rezerve.

Sterilitatea ofensivă și greșelile din apărare arată că eșecul usturător cu Bodo Glimt din grupele Conference League, 6-1 în deplasare și doar un 2-2 pe Olimpico, nu au fost întâmplătoare. Dacă la începutul sezonului s-au văzut îmbunătățiri clare la nivel mental, în ultima lună, echipa lui Jose a bătut doar pe Cagliari, lanterna Serie A, pierzând multe puncte importante, picând acum pe 6, depășită de Atalanta și Lazio, aproape prinsă din urmă de Fiorentina, Bologna și Juventus, la un punct în spate.

Efectul Mourinho s-a estompat, mai este mult de muncă și de investit, conducătorii o știu și este de urmărit câtă rabdare mai au cu el. Se pare că sunt probleme și în vestiar, Special-ul începe să-și piardă calmul din vară, devenind din ce în ce mai iritabil la conferințe, cu presa și mai ales cu arbitrii, care au pus umărul și ei la dificultățile Romei. Că așa este în Italia.

Juventus-ul lui Allegri dă semne palide de revenire și trece de Fiorentina, 1-0 sâmbătă în această etapă, gol marcat în prelungiri de ex-ul Cuadrado.

Lazio trece de Salernitana acasă, goluri realizate de Immobile, Pedro Rodriguez și Luis Alberto, în prezent pe locul 5, cu un parcurs inconstant.