CFR Cluj la al patrulea titlu consecutiv de campioană a României

Seara zilei de marți, 18.05.2021 a intrat în istoria Ligii 1 a fotbalului românesc în urma marcării unui nou record de invincibilitate pentru CFR Cluj, super-campionii ardeleni câștigând cel de-al patrulea campionat la rând, cu o etapă rămasă până la finalul sezonului.

Victoria cu 1-0 reușită în Moldova contra FC Botoșani le-a asigurat CFR-iștilor avansul minim necesar de 3 puncte față de principala urmăritoare, FSCB, înaintea confruntării directe din ultima rundă, rămasă practic acum fără miză.

Deși au început Play-Off-ul cu un deficit de 1 punct față de rivala din capitală, băieții antrenați de Edi Iordănescu și-au arătat o dată în plus experiență dobândită de-a lungul ultimelor 3 ediții și au dominat fără drept de apel această mini-ligă în 6, acumulând 19 puncte din 27 posibile (cu 7 mai multe decât FSCB).

Constanța arătată pe teren a avut la baza aceeași soliditate defensivă a ultimilor ani (materializată prin cele numai 5 goluri primite în acest Play-Off), susținută în plan secund de un joc de contra-atac tăios precum și de o valorificare extrem de eficientă a fazelor fixe.

În comparație cu ultimii 3 ani în care echipa a avut în componentă câteva nume importante la nivel de lot, acest sezon a părut a fi unul al economiilor din punct de vedere al transferurilor, cea mai răsunătoare tranzacție fiind în final cea al lui Gabriel Debeljuh, fostul golgheter al lui Hermannstadt din sezonul anterior.

În rest, lotul a rămas în mare parte neschimbat față de anii trecuți, jucătorilor experimentați ca Deac, Vinicius, Camora, Ben Youseff, Hoban, Bordeianu sau proaspăt repatriatul Arlauskis alăturându-se și câțiva tineri din noul val, dintre care amintim pe Costache, Manea, Itu sau Păun. Altă mutare reușită s-a dovedit a fi până la urmă și cooptarea foștilor jucători de la FCSB, Alex Chipciu și Iasmin Latovlevici, aceștia compensând lipsa minutelor petrecute în iarbă prin împărtășirea cunoștiințelor tehnico-tactice în rândul celorlalți colegi.

Pe lângă toate acestea, echipa a avut parte și de 2 staff-uri tehnice de elită pe parcursul întrecerii, alte garanții ale succesului bine meritat dobândit în cele din urmă. Aici nu putem decât să salutăm contribuția esențială a antrenorului ardelenilor din a doua parte a sezonului, Edi Iordănescu, cel care a avut dificila sarcină de a continua munca începută de Dan Petrescu, plecat între timp la mijlocul sezonului pentru o nouă aventură fotbalistică în Turcia. Totul a funcționat cum trebuie încă de la început, tânărul technician reușind să își treacă în CV Supercupa României, la numai câteva săptămâni de la instalarea în funcție, cupă câștigată în detrimentul acelorași veșnic perdanți de la FCSB.

La final, felicitările noastre vechilor și noilor campioni ai României și ne gândim deja la pasul următor, le urăm mult succes în preliminariile celei mai iubite competiții fotbalistice din lume, UEFA Champions League.