Debut cu dreptul pentru România în Calificările pentru Cupa Mondială – Qatar 2022

Au început meciurile de calificare în Europa și numeroase zone Concacaf pentru Cupa Mondială din Qatar (FIFA World Cup 2022), cea mai importantă competiție fotbalistică între țări, ajunsă la cea de-a 22-a ediție, eveniment care va fi organizat între 21 noiembrie – 18 decembrie 2022 de către prima națiune din vestul Asiei și cea mai mică țară gazdă de până acum, Qatar, în orașele Al Khor, Al Wakrah și capitala Doha.

Calificările europene își vor desfășura faza grupelor între 24 martie – 16 noiembrie 2021 și vor alinia 55 de țări participante, incluzând aici și Qatar-ul. Găsiți mai jos grupele complete și împărțirea echipelor

  • Grupa A = (Qatar), Portugalia, Serbia, Luxemburg, Azerbaidjan, Irlanda
  • Grupa B = Suedia, Spania, Grecia, Kosovo, Georgia
  • Grupa C = Elveția, Italia, Lituania, Bulgaria, Irlanda de Nord
  • Grupa D = Bosnia și Herțegovina, Finlanda, Ucraina, Franța, Kazakhtan
  • Grupa E = Cehia, Belgia, Belarus, Țara Galilor, Estonia
  • Grupa F = Danemarca, Austria, Scoția, Insulele Faeroe, Moldova, Israel
  • Grupa G = Norvegia, Turcia, Muntenegru, Letonia, Olanda, Gibraltar
  • Grupa H = Rusia, Slovenia, Cipru, Slovacia, Croația, Malta
  • Grupa I = Anglia, Albania, Polonia, Ungaria, Andorra, San Marino
  • Grupa J = Germania, România, Armenia, Macedonia de Nord, Liechtenstein, Islanda

Naționala de Fotbal a României, condusă de pe banca tehnică de către selecționerul Mirel Rădoi, a debutat ieri, joi, 25 martie, pe Arena Națională din București nu fără emoțiile cu care deja ne-am obișnuit în ultima perioadă, învingând totuși reprezentativa Macedoniei de Nord, scor 3-2, goluri marcate de Florin Tănase (min 28), Valentin Mihăilă (min 50) și Ianis Hagi (min 86), punctele oaspeților fiind realizate de Ademi (min 82) si Trajkovski (min 83), egalându-ne fulgerător la 2, după ce tricolorii au condus 2-0 o bună parte din meci.

Partida a fost destul de echilibrată, macedonenii începând mai bine, cu o posesie vizibilă la centrul terenului si cu o apărare atentă mai ales în primul sfert de oră, dar românii au contra-balansat forțele spre mijlocul primei reprize, reușind sa și marcheze destul de repede prin Tănase, servit vertical și eficient de Chiricheș.

A doua repriză debutează cu un nou gol marcat de ai noștri, prin Mihăilă intrat in prima parte în locul accidentatului ghinionist Florinel Coman. După dublarea avantajului, România decelerează puțin ritmul ofensiv de până atunci și mizează mai mult pe acțiuni de contra-atac, prin rapizii parmeggiani Dennis Man și Mihăilă, dar fără rezultate notabile. De remarcat însă black-out-ul defensivei noastre, coroborat cu absența mijlocașilor la închidere, care vor permite periculoșilor macedoneni să ne egaleze suprinzător de repede, până și pentru selecționerul lor Angelovski, în cursul unui singur minut 82-83.

Sursa foto https://www.facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Speriați de spectrul pierderii unor puncte prețioase, după ce am avut meciul la îndemână, riscăm si ieșim din nou la joc cum numai Rădoi știe sa o facă, cu entuziasm, convingere și încredere în forțele proprii. Avem succes și lovim decisiv pentru 3-2 prin Ianis Hagi, intrat în teren cu numai 10 minute înainte, apărarea adversarilor clacând repede sub presiune.

E nevoie de timp pentru legarea relațiilor de joc, pentru găsirea unei mai mari lucidități in fața porții adverse, pentru că talent și posibilități avem din plin, dar și o mai mare concentrare în aparare, unde nu beneficiem de multe opțiuni, dar cheia ar putea fi modul în care se vor înțelege și coordona împreună mijlocașii defensivi și fundașii centrali.

Selecționerul Rădoi a remarcat excelent și a subliniat la conferința de după meci „eterna problemă a fotbalului românesc, acea lipsă de reacție la centrările advserse, dar ține de el să încerce să o rezolve. De lucrat și la portar, Niță gafând la jucarea mingii cu mâna la pasa în spate a lui Marin, dar si la vârful împins, Keseru zbătându-se degeaba și Pușcaș manifestând o nevoie evidentă de mai multe minute jucate, în principiu un pivot puternic și arțăgos, școlit în Anglia, recent revenit după o accidentare.

România (sistem 4-3-2-1): Florin Niță; Bancu, Chiricheș, Ov. Popescu, Burcă; Răzvan Marin, Stanciu (Ianis Hagi), Dennis Man (Bicfalvi), F. Coman (Mihăilă), F.Tănase (Maxim); Keseru (Pușcaș)

 

Alte rezultate, în grupa noastră (J):

Germania 3–0 Islanda (marcatori Goretzka, Havertz, Gundogan)

Liechtenstein 0-1 Armenia (Frommelt ag)

 

Următoarea etapă, în grupa noastră (J)/ duminică, 28 martie 2021

Armenia – Islanda

Macedonia de Nord – Liechtenstein

Romania – Germania

 

Sursa foto principală FIFA.com