Azi începe Campionatul European de Fotbal 2020, în 2021

Amânat cu 1 an din cauza pandemiei, Campionatul European de Fotbal 2020 se va desfășura în perioada 11 iunie – 11 iulie 2021, fiind organizat în premieră în istoria de 60 de ani a competiției de către 11 țări printre care și România. Celelalte națiuni gazdă sunt în ordine aleatorie Olanda (în Amsterdam pe Johann Cruijff ArenA), Azerbaidjan (pe Stadionul Olimpic din Baku), Ungaria (Puskas Arena în capitala Budapesta), Danemarca (Parken stadium din Copenhaga), Scoția (Hampden Park-Glasgow, Anglia (Londra-Wembley), Germania (Football Arena în Munchen), Italia (Olimpico di Roma), Spania (El Cartuja Sevilla) și Rusia (St. Petersburg). Va fi permis accesul spectatorilor pe stadioane în proporție variabilă între 25-50% în funcție de reglementările anti-covid din țările respective, organizatorii intenționând chiar să obțină permisiunea pentru capacitatea maximă de participanți la finala de pe Stadionul Wembley, din Anglia.

Meciul de debut se va juca astăzi, vineri, 11 iunie, de la orele României 22:00 la Roma, pe Stadio Olimpico, unde Squadra Azzurra va înfrunta Turcia, în cadrul Grupei A. Vor fi 6 grupe a câte 4 echipe naționale, din care se vor califica mai departe în faza superioară locurile 1 și 2 din fiecare grupă, precum și cele mai bune 4 țări clasate pe locul 3.

  • Grupa A = Italia, Turcia, Elveția, Țara Galilor
  • Grupa B = Belgi, Danemarca, Finlanda, Rusia
  • Grupa C = Austria, Țările de Jos/ Olnda, Macedonia de Nord, Ucraina
  • Grupa D = Croația, Cehia, Anglia, Scoția
  • Grupa E = Polonia, Slovacia, Spania, Suedia
  • Grupa F = Franța, Germania, Ungaria, Portugalia

Experții, pariorii și jurnaliștii au pe lista favoritelor tot naționale de top ca Franța, campioană mondială en titre, Germania și Spania, ambele triumfătoare la Euro de 3 ori, Anglia lui Gareth Southgate, Italia condusă de fostul atacant dar acum maestru al defensivei Roberto Mancini sau câștigătoarea ultimei ediții, în 2016, Portugalia lui Cristiano Ronaldo, încă însetat de victorii, goalgetter al turneului cu 9 reușite, ca legendarul Michel Platini.

Sunt luate în calcul și surprize, mai ales că întregul sezon fotbalistic a fost unul atipic, fără spectatori, cu o condensare mare a meciurilor din campionatele interne și cu calificări începute pentru Mondialul din Qatar. De altfel, în campionate importante ca Spania și Franța, s-au încununat campioane echipe cu șanse mai mici la început de sezon, Atletico Madrid și Lille depășind așteptările și luând fața mult mai galonatelor FC Barcelona și Real Madrid, respectiv PSG, Monaco și Lyon. Mergând pe această idee, Belgia este așteptată să facă o figură frumoasă, având jucători geniali de câțiva ani, cu masivul vârf Romelu Lukaku în atac, cel mai bun marcator și campion în Italia cu Inter Milano sau avându-l pe Kevin De Bruyne, playmaker-ul echipei nr. 1 în Premier League, Manchester City.

Nu uităm la capitolul surprize de Danemarca fraților Laudrup, echipa care a luat titlul în 1992 invitată de pe plajă de către UEFA în urma descalificarii Iugoslaviei, aflată atunci în război. Grecia a provocat și ea uimire în 2004 bătând țara gazdă Portugalia în finală și luând EURO executând cu precizie matematică toate traseele și mecanismele construite de către germanul Otto Rehhagel.

Cel mai strălucitor jucător al acestei celei de-a 15-a ediții a Campionatului European este același portughez Cristiano Ronaldo, care a devenit al doilea fotbalist cu peste 100 de goluri pentru naționala pe care o reprezintă. Acesta a înscris 104 goluri pentru Portugalia în 175 de apariții, serie incepută încă din anul 2004. Cel care ar fi trebuit să câștige Balonul de Aur în opinia multora, dacă s-ar fi acordat în acest an, polonezul Robert Lewandowski a obținut titlul în Bundesliga cu Bayern Munchen în calitate de cel mi bun marcator, cu 41 de reușite, bătând recordul lui Gerd Muller în minutul 90 ale ultimei partide cu Augsburg. Jucătorul cotat de Transfermarkt la 60 milioane de EUR are însă în spate o selecționată a Poloniei destul de modestă, șansele de a trece de grupa cu Spania și Suedia fiind minime.

În lipsa Naționalei noastre și a lui Mirel Rădoi necalificată nici de această dată, nu ne rămâne decât să susținem alte echipe preferate din copilărie sau simpatizate din diferite motive, microbistii având destule motive întemeiate să fie atenți și la acest turneu final de pe bătrânul continent. Sunt de urmărit meciurile de pe National Arena din București măcar din rațiuni de emoții și debut în organizare a țării noastre, românii fiind invitați să vizioneze pe viu Austria vs Macedonia de Nord, Ucraina – Macedonia de Nord și Ucraina – Austria din grupa C, dar și un meci din 16-imile de finală, dintre câștigătoarea grupei F și locul 3 din grupele A, B sau C.

 

sursa foto UEFA.com