3 medalii pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

Sportivii din cadrul Lotului Olimpic de Canotaj au ajuns în cursul zilei de duminică în țară, unde au fost întâmpinați cu felicitări, urale și flori. Aceștia au obținut 3 medalii în total la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Japonia ce se desfășoară în perioada 21 iulie – 8 august 2021.

Delegația tricoloră a cucerit 4 medalii până acum la Jocurile Olimpice, dintre care 3 au fost aduse de canotaj. Un aur prin barca feminină de dublu vâsle și două de argint prin echipajele masculine de dublu rame și patru rame, conform eurosport.ro

  • Simona Radiș și Ancuța Bodnar au fost medaliate cu AUR în proba de dublu vâsle feminin (W2x)
  • Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, medaliați cu ARGINT la dublu rame masculin
  • Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari au câștigat medalia de ARGINT la proba de patru rame masculin (M4-)

Duminică, 1 august 2021, medaliații noștri au aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă și au fost întâmpinați de reprezentați ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Ministerului Tineretului și Sportului și alți oficiali ai Federației Române de Canotaj. Imaginile au fost făcute publice pe contul de Facebook al Federației Române de Canotaj.

Elisabeta Lipă s-a arătat extrem de fericită și mândră de performanțele remarcabile obținute de către delegația României la canotaj.

Ultima oară când Elisabeta Lipă a participat și a adus o medalie de la Jocurile Olimpice a fost la Atena 2004, când a cucerit aurul olimpic la 8+1. De această dată, Lipă le-a ținut pumnii strânși sportivilor români din postura de suporter al României și președinte al Federației Române de Canotaj.

“Cu siguranţă că Parisul, care din punctul meu de vedere se anunţă foarte frumos, cu mult mai multă experienţă, cu mult mai multă determinare, ştiind ce se întâmplă la Jocurile Olimpice. Peste trei ani ştii exact ce te aşteaptă. Avem nişte sportivi extraordinari de muncitori, de dornici, care merită acum o vacanţă prelungită având în vedere sacrificiul suprem pe care l-au făcut. De cinci ani stau în cantonament, în lockdown, au trecut prin toate şi iată că atunci când s-a tras linie ne putem bucura de nişte succese care acum cinci ani nu credeam că le putem atinge

Această generaţie de sportivi, şi mie mi-au trecut prin mână multe generaţii, este parcă de pe altă lume. La ei există o motivaţie foarte mare pentru a face performanţă, ei au prima dată în cap antrenamentul, medalia, refacerea după fiecare cursă, fiecare ştie ce are de făcut. Eu mă consider o locomotivă care duce în spate nişte vagoane şi vagoanele alea nu mă trag înapoi, ci pur şi simplu vin peste mine şi mă obligă să mă autodepăşesc. Şi când vezi asemenea sportivi şi rezultate, mă motivează enorm de mult. Nu este nicio greutate pentru mine că am făcut atâtea ore pe drum, că nu am dormit nu ştiu câte nopţi, am suferit şi am plâns cu ei, m-am bucurat cu ei. Toate astea fac parte din viaţa mea şi sportul este viaţa mea’‘, a declarat Lipă pentru Agerpres.

Barca feminină de 8+1 a încheiat finala olimpică pe locul 6

Fetele din Barca Amiral de 8+1 au dat totul în finala olimpică de la Tokyo, dar au ratat podiumul de premiere, după ce în urmă cu 2 zile stabiliseră cel mai bun timp din istorie în această probă.

Denisa Tîlvescu, campioană mondială şi multiplă campioană europeană, a căzut pe ponton la câteva minute după finală, epuizată de efortul depus în barca de 8+1. Medicii au sărit şi i-au acordat primul ajutor, iar după câteva minute sportiva noastră şi-a revenit şi a plecat pe picioare, chiar dacă fusese adus un scaun cu rotile.

După cursă, tricolorele au declarat că au dat totul în barcă şi au reuşit o cursă bună, în ciuda faptului că au ocupat locul 6, cu un podium format din Canada, Noua Zeelandă și China. Echipajul a fost format din Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea.

România este triplă campioană olimpică la această probă (1996, 2000, 2004). Bilanţul olimpic general al canotajului românesc este de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz.

Sursă text Eurosport.ro

Sursă foto Facebook Federația Română de Canotaj