Wayne Gretzky: cel mai mare jucător NHL, Bigger than the Game

‘The Great One’, leader-ul all-time la goluri marcate, assist-uri/ pase decisive si puncte, deține 61 de recorduri ale Ligii, a câștigat 4 trofee Stanley Cup cu Edmonton Oilers și este considerat cel mai mare jucător de jochei pe gheață din istoria NHL (National Hockey League), Liga Profesionistă Nord-Americană de Hochei și din întreaga lume.

Lista realizărilor lui Wayne Gretzky în toată cariera de jucător profesionist este atât de lungă cat lungimea tuturor croselor folosite de el puse cap la cap, începând cu cele fabricate de lemn și terminând cu cele din compozit, o declară răspicat editorialistul NHL.com Dave Stubbs, in cadrul unui articol datat 1 ianuarie 2017. The Great One s-a retras în anul 1999 după o carieră enormă si prolifică aproape cât toată enciclopedia hocheiului pe gheață, participând la 20 de sezoane NHL pentru echipele Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, St. Louis Blues și New York Rangers.

Gretzky s-a născut la 26 ianuarie 1961, a jucat în 1,487 de meciuri în total, a participat la 18 All-Star Games, atingând 61 recorduri NHL, dintre care unele sunt încă nedepășite, cum ar fi cele 92 goluri marcate într-un singur sezon, completate cu 163 assist-uri și 215 puncte obținute; sau un point streak de 51 meciuri;  894 goluri și 2,857 puncte în intreaga carieră, 15 sezoane cu 100 sau mai multe puncte acumulate, 13 dintre ele consecutive.

Adună o serie impresionantă de trofee și cupe ridicate deasupra capului: 4 Cupe Stanley cu Edmonton Oilers în anii 80; de 9 ori câștigător al Trofeului Hart pentru MVP-ul NHL (Cel Mai Valoros Jucător); 10 ori câștigător al Trofeului Art Ross pentru cel mai bun marcator al Ligii, incluzând aici 7 consecutive; de 2 ori premiat cu Trofeul Conn Smythe pentru MVP în postsezon; de 5 ori câștigător al Trofeului Lady Byng și respectiv premiul Ted Lindsay, fiecare acordate anual pentru Cel mai gentleman jucător NHL respectiv MVP-ul ales și votat de ceilalți jucători.

Dragostea sa pentru hochei a început încă de la vârsta de 2 ani atunci când, în orașul natal Brantford, Ontario – Canada, micul Wayne a fost dus de tatăl său să patineze pe râul Nith, în apropiere de ferma bunicilor. Au urmat patinoarele din comunitatea locală, pe frig, vânt și îngheț, dimineața, la prânz, seara sau chiar pe întuneric, până când tatăl său ingheța de tot. La doar 5 ani, Gretzky juca pentru echipa de novici all-star din Brantford, ce avea componenți chiar si cu 5-6 ani mai mari decât el, iar până să împlinească 13 ani, slăbănogul înscrisese deja 1,000 goluri în ligile de minori, cu 27 reușite în cel de-al doilea sezon, apoi 104 goluri și 63 asist-uri, în cel de-al treilea.

Călătoria către stele a continuat cu trecerea de la minori la juniori majori pentru Soo Greyhounds din Sault Ste.Marie, pentru 1 sezon, acolo unde a fost ales pentru eternitate tricoul cu numărul 99, din cauza faptului că 9 era purtat de un veteran al echipei iar antrenorul Murray Muzz MacPherson i-a propus sa poarte pe spate de 2 ori numărul 9, pentru a-l impăca. Gretzky a acceptat cu reținere și a purtat acest număr 99 pe spate cu atâta distincție încât NHL a decis sa-l retragă din uz la nivelul întregii ligi, in cadrul All-Star Game nr. 50 din 06 februarie 2000, după intrarea campionului în Hockey Hall of Fame, în 1999. Mai departe, asistăm la avansarea la profesioniști, la doar 17 ani, pentru Indianapolis Racers, în WHA (World Hockey Association) și mai apoi transferul în NHL, pentru Edmonton Oilers, în 1979, la nici 18 ani.

În decursul a 9 sezoane NHL pentru Oilers, Gretzky a marcat 583 goluri și a pasat decisiv de 1,086 ori, aducandu-și contribuția decisivă la câștigarea a 4 titluri Stanley Cup. Cea mai neașteptată tranzacție din istoria NHL, cea a secolului, s-a perfectat atunci când valorosul jucător a fost vândut catre Los Angeles Kings, în 1988, anunț făcut în lacrimi, la conferința de presă survenită la doar 24 de zile după cea mai grandioasă ceremonie a orașului Edmonton, nunta cu actrița Janet Jones.

În cele 7 sezoane și ceva pentru LA Kings, Wayne și-a ajutat echipa să ajungă în prima sa finală Stanley, în anul 1993, dar a și doborât recordul monumental de Cel mai bun marcator din NHL al idolului său devenit prieten Gordie Howe, depășind în 23 martie 1994 borna 802 deținută de acesta, într-un meci contra Vancouver Canucks.

Pe 27 februarie 1996, este cedat la St. Louis Blues cu care termină sezonul, apoi se transferă în calitate de jucător liber de contract la New York Rangers, pentru care activează pentru 3 sezoane și de unde se retrage la data de 18 aprilie 1999, în urma celui de-al 1,487 meci NHL din carieră, emoționând Maddison Square Garden.

De-a lungul timpului, a jucat pentru Canada în peste 60 meciuri, inncluzând Olimpiada din Nagano – 1998, Cupa Mondială de Hochei în 1996, 4 turnee Cupa Canada, IIHF Mondialul de Juniori și Campionatul mondial. Gretzky s-a întors în NHL în 2010 ca managing partner al Phoenix Coyotes, echipă pe care a și antrenat-o, jucând un rol însemnat și în alcătuirea Echipelor Olimpice ale Canadei în 2002 and 2006. În 2010, a primit onoarea de a fi ultimul purtător al torței olimpice în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din Vancouver – Canada.

Să-l vezi pe Gretzky jucând, sa-l urmărești cum controlează disputa, cum anticipează totul pe gheață, sa-i vezi adversarii patinând după el fără succes, cel mai bun dintre ei fiind chiar în spatele umbrei sau chiar a fantomei acestuia, era ca și cum ai urmări un maestru pictându-și capodopera pe o pânză ce măsura 200 X 85 picioare (adică 60,96×25,90 metri), punctează metaforic același redactor NHL.com. “Niciun jucător nu este mai mare decât jocul pe care-l practică”, declara Gretzky la retragere, dar acest lucru nu este valabil în cazul său.

Sursa text&foto: NHL.com, Wallpaperaccess.com