Surpriza Esteban Ocon câștigă Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei iar Vettel e descalificat

Tânărul pilot francez în vârstă de 24 de ani Esteban Ocon de la Alpine Renault a câștigat surprinzător Marele Premiu al Ungariei, anunță gsp.ro. Cursa de la Hungaroring de ieri, 1 august 2021 a început cu numeroase accidente în lanț, provocate de Valtteri Bottas și Lance Stroll, ambii penalizați la finalul întrecerii. Sebastian Vettel de la Aston Martin și Lewis Hamilton pe Mercedes au completat podiumul inițial.

Incidentele de la start, ce au condus la 6 abandonuri, i-au permis francezului Esteban Ocon (locul 8 pe grila de start) să obțină prima victorie a carierei. Pilotul Alpine a condus majoritatea celor 70 tururi de pistă, reușind să îl țină la distanță pe Sebastian Vettel, de 4 ori campion mondial. Neamțul a terminat pe 2, deasupra campionului mondial en-titre, britanicul Lewis Hamilton, care placase din pole position.

Hamilton trece de Verstappen în clasamanetul general

Cu punctele obținute astăzi, coroborat cu victoria din Marea Britanie, Hamilton redevine lider în clasamentul mondial al piloților, depășindu-l pe olandezul Max Verstappen. Avariat în primul viraj de Lando Norris, lider-ul temporar din prima parte a campionatului Max Verstappen a încheiat pe 10, apoi oficial pe 9, obținând totuși puncte importante.

Esteban Ocon a câștigat astfel prima cursă din carieră, pilotul francez mai având un singur podium în palmares, în 2020, la Sakhir, acolo unde a încheiat pe locul 2. Esteban Ocon a debutat în Formula 1 în 2016, pentru Manor Racing, iar în 2020 s-a alăturat constructorului Renault, care în 2021 s-a rebranduit sub denumirea Alpine.

Valtteri Bottas și Lance Stroll, piloții care au provocat seria de accidente din primul tur, au fost pedepsiți drastic. La următoarea cursă, din Belgia, cei doi vor fi „retrogradați” cu 5 poziții pe grila de start.

În primul viraj al turului inaugural pe Hungaroring, Bottas l-a lovit din spate pe Lando Norris și a intrat apoi în Sergio Perez, în vreme ce Lance Stroll l-a lovit serios pe Charles Leclerc. Toți cei 5 piloți menționați au abandonat ca urmare a incidentelor. Atât Bottas, cât și Stroll au ratat momentul potrivit pentru a frâna.

Sebastian Vettel pierde locul 2 câștigat în cursă

Ulterior, Sebastian Vettel, de 4 ori campion mondial, a fost descalificat după ce la final oficialii cursei nu au putut extrage 1 litru de combustibil din mașina lui, lucru obligatoriu pentru toți participanții la cursă, așa cum prevede regulamentul Formula 1. Din păcate pentru Vettel, doar 0,3 litri de combustibil au putut fi scoși din Aston Martin-ul lui. Reprezentanții echipei au decalarat că pierderea celor 18 puncte este extrem de dezamăgitoare, dar acest lucru nu îndepărtează pilotajul fără greșeală reușit de Sebastian”

Astfel, Lewis Hamilton, care a încheiat cursa pe 3, urcă pe locul 2, iar Carlos Sainz de la Ferrari, locul 4 pe Hungaroring, prinde podiumul, pe 3. Toți piloții clasați în top 10 avansează 1 loc, iar Kimi Raikkonen urcă în puncte, de pe 11 pe 10 cu al său Alfa Romeo.

Clasament piloți la zi:

 1. Lewis Hamilton (Mercedes) = 192 puncte
 2. Max Verstappen (Red Bull Racing Honda) = 186 puncte
 3. Lando Norris (McLaren Mercedes) = 113 puncte
 4. Valtteri Bottas (Mercedes) = 108 puncte
 5. Sergio Perez (Red Bull Racing Honda) = 104 puncte
 6. Charles Leclerq (Ferrari) = 80 puncte
 7. Carlos Sainz (Ferrari) = 80 puncte
 8. Daniel Ricciardo (McLaren Mercedes) = 50 p
 9. Sebastian Vettel (Aston Martin Mercedes) = 48 p
 10. Pierre Gasly (AlphaTauri Honda) = 48 p
 11. Esteban Ocon (Alpine Renaul) = 39 p
 12. Fernando Alonso (Alpine Renault) = 36 p

Clasament constructori la zi:

 1. Mercedes  = 300 puncte
 2. Red Bull Racing Honda = 290 puncte
 3. McLaren Mercedes = 163 puncte
 4. Ferrari = 160 puncte
 5. Alpine Renault = 75 puncte
 6. Aston Martin Mercedes = 66 puncte
 7. Alpha Tauri Honda = 64 puncte
 8. Williams Mercedes = 6 puncte
 9. Alfa Romeo Racing Ferrari = 2 puncte

 

Sursă text &foto gsp.ro

 

Coming Soon
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?