Serie A – etapa XXI – Avancronica Juve – Roma, Calcio italiano-vero în alb-negru sau în galben-roșu?

Multe avancronici din presa sportivă internațională dar mai ales din Italia amintesc nostalgic de acel parfum de altădată când vorbesc de Juventus Torino vs AS Roma, la prima vedere un duel metaforic al culorilor dar și al unor filozofii de business și stiluri de joc diferite și mult constrastante.

Istoria ne arată un Juventus mult mai de succes dar și mai bogat, susținut din spate de familia Agnelli si de imensul grup FIAT, câștigatoare de 36 de ori a Serie A în timp ce AS Roma a triumfat de doar 3 ori. De remarcat declarațiile pasionalilor romanisti care susțin cu tărie și mândrie că un singur titlu la Roma valorează cât 10 în altă parte, la Torino sau Milano. Frumos, nu?

Avem 173 partide jucate în Serie A între cele două cluburi legendare, înregistrându-se 82 de victorii Juventus, 41 de meciuri câștigate de Roma și 50 de remize. Astfel, Juventus este echipa care a învins-o de cele mai multe ori pe Roma dintre toate adversarele din prima divizie italiană. Conform TransferMarkt.com, torinezii au un lot în valoare de 687,9 milioane EUR, iar cea a capitolinilor ajunge la doar 370,45 mil EUR.

Dacă în trecut cele 2 squadre erau conduse în teren de simbolurile Platini și Falcao, M. Laudrup si Giannini, de Del Piero si Totti, prezentul ne propune acum un duel între Cristiano Ronaldo și Edin Dzeko, deși acesta din urmă s-a certat recent cu antrenorul Paulo Fonseca și mai mult ca sigur va începe partida din această seară de pe banca de rezerve, pierzând si banderola de căpitan în favoarea lui Bryan Cristante. Cristiano e pe val, cu forma fizică si motivația (încă) la nivel stratosferic, devenit recent cel mai bun marcator din istoria fotbalului cu 760 de goluri marcate în toate competițiile. Chapeau!!

Deși în spatele Romei situate pe locul 3 la doar un singur punct in fața lui Juventus, trupa lui Andrea Pirlo este considerată favorită de casele de pariuri, pentru că este mai în formă, fizic și moral, jocul legându-i-se mult mai bine, evident jucând acasă pe Allianz Stadium și venind din postura de multiplă campioană, mai experimentată, mai pragmatică și mai concentrată în meciurile care contează. La conferința de dinainte de meci, Pirlo se consideră norocos cu jucătorii pe care îi are la dispoziție dar evaluează echipa ca fiind la 70-80% din potential atunci când știe că nu-i poate folosi încă pe Dybala și Ramsey. În continuare, se declară surprins de nivelul de motivație arătat de Cristiano Ronaldo, la fiecare antrenament, în fiecare zi, în fiecare meci, din partea unui jucător în vârstă de 36 de ani care a câștigat și re-câștigat totul, doborând toate recordurile. Un erou, la fel ca Buffon, Chiellini și Bonucci, care dau încă dovadă de o pasiune rară care ii poartă către posibilitatea de a câștiga noi trofee.

Respect și pentru adversarul și oponentul Fonseca care întoarce laudele atât pentru tânarul antrenor Pirlo dar mai ales către un foarte puternic Juventus, pe care îl vede diferit, mai profund, mai dinamic și mai intens decat in partida de la începutul campionatului, terminată 2-2 pe Olimpico di Roma, cu câte o dopietta pentru J. Veretout și C. Ronaldo, câte un penalty transformat pentru fiecare. Antrenorul Romei cere din nou ambiție din partea oamenilor lui, manifestându-se încrezător într-un rezultat pozitiv, evident știind mai bine cum s-au comportat proprii jucători la antrenamente.

Rămâne extrem de interesant modul în care apărarea destul de fragilă, nesigură și mereu în schimbare a Romei va face față unui atac fioros a lui Juventus, avându-l ca vârf de lance de goalgetterul campionatului Ronaldo cu 15 reușite, dar și pe incomodul și mereu periculosul spaniol Alvaro Morata. De partea cealaltă, propunem sa-I urmărim atent pe armeanul Mkhtaryan, mijlocaș ofensiv care s-a integrat foarte bine în sistemul portughezului Fonseca, marcând deja de 9 ori, în 19 meciuri începute toate ca titular.

Echipe probabile, conform Gazzetta dello Sport:

  • Juventus (sistem 3-5-2) Szczesny, Bonuci, Chiellini, Danilo, Cuadrado, McKennie, Arthur, Rabiot, F. Chiesa, Morata, C. Ronaldo
  • Roma (sistem 3-5-2): Pau Lopez; Mancini, Ibanez, Kumbulla; Karsdorp, Villar, Veretout, Cristante; Spinazzola, Mkhitaryan; Borja Mayoral

Sursa foto Pixabay.com