Serie A – etapa XVIII – Avancronică Lazio-AS Roma sau Istoria capitalei Italiei se scrie în derby-urile adevărate

AS Roma, fondată în anul 1927, de 3 ori câștigătoare a scudetto în Serie A în anii 1942, 1983 și 2001 a scris istorie de-a lungul timpului prin jucători de legendă capitolină ca Di Bartolomei, Donați, Bruno Conti, Rudi Voeller, Giannini, Aldair, Candela, Cafu, Batistuta, Montella, De Rossi sau al 8-lea rege al Romei, il capitano Francesco Totti.

De partea cealaltă, bianco-celesti SS Lazio Roma, înființați fix în anul 1900 au avut și ei reprezentanți de marcă prin Fulvio Bernardini, Cinaglia, Bruno Giordano, Attilio Lombardo, Silvio Piola, Alain Boksic, Alessandro Nesta, Marchegianni, Di Canio, Jaap Stam, Veron, Marcelo Salas, Pavel Nedved sau chiar actualul antrenor Simone Inzaghi.

Cel mai notabil nume care a activat la ambele echipe rivale este sârbul Sinisa Mihajlovic, actualul antrenor al echipei de prim eșalon Bologna Calcio, care a jucat la AS Roma între anii 1992-1994, după aceea petrecând mai multe sezoane la Lazio între 1998-2004.

Astăzi este timpul vedetelor din loturile prezente ale ambelor echipe să demonstreze că merită să poarte tricourilor echipelor lor, este momentul perfect ca un nou și important capitol al istoriei orașului etern să fie scris, cu sudoare, efort fizic, implicare în fiecare duel și atenție milimetrică la fiecare minge. Rivalitatea, pasiunea și încrâncenarea din cadrul acestui derby amintesc de răutatea, capacitatea de efort și cucerire a legiunilor romane sau de rezistența gladiatorilor în arene, filme legendare de epoca stând mărturie în acest sens.

Dzeko, Mhktaryan și Veretout pentru giallo-rossi trebuie să respecte indicațiile și nevoia de continuitate, echilibru dar mai ales agresivitate pe tot parcursul unui meci impuse de către antrenorul Paulo Fonseca, elemente declarate răspicat în cadrul conferinței de presă de ieri. Portughezul a fost reconfirmat de noua proprietate a Grupului Friedkin în toamnă, după achiziția clubului de la James Pallotta în luna august a anului trecut, pentru proiectul pe termen mediu-lung care va fi condus de noul CEO Tiago Pinto venit de la Benfica la începutul lui 2021. Lotul are o valoare totală de 356,45 milioane EUR, conformTransfermarkt.com, aflându-se în prezent pe locul 3 al campionatului, după cele 2 reprezentante ale orașului modei, AC și Inter Milano.

Lazio, pe locul 8 se bazează la ora actuală pe Luis Alberto, Milinkovic Savic și pe internaționalul italian Ciro Immobile, renăscut după ce s-a plimbat între 2015-2016, mai mult ca turist prin Germania, la Borussia Dortmund sau prin Spania jucând puțin pentru Sevilla FC. Românul record-man Radu Ștefan este anunțat din nou titular, după ce acesta a devenit fotbalistul cu cele mai multe meciuri jucate pentru Lazio în Serie A, bifând 320 de partide după meciul cu AC Fiorentina de acum 2 săptămâni

Cota de piață a lotului este foarte apropiată de cea a vecinilor și anume 357,3 milioane EUR. De menționat un fapt interesant, patronul echipei, ușor antipaticul om de afaceri și politician Claudio Lotito este și coproprietar al echipei din Serie B Salernitana Calcio, manifestându-și interesul în trecut și pentru achiziționarea unui alt club italian AS Bari.

Cele 2 concitadine își împart și Stadionul Olimpico din Foro Italico, pentru meciurile de pe teren propriu, atât în campionat cât și în cupele europene. Construit în anul 1952, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară din 1960, monumentul ce amintește de Colosseum are o capacitate de 73,000 locuri, fiind al doilea cel mai mare stadion din Italia, după…ghiciți, vă rog, San Siro Giuseppe Meazza cu 83,000 de locuri.

Istoricul înfruntărilor precedente dintre cele 2 echipe din Roma este favorabil lui AS Roma în campionat, aceasta contorizând 55 victorii, 60 rezultate de egalitate și 39 de înfrângeri. Derby-urile Lazio-Roma, deci cu Lazio ca gazdă, ne arată o egalitate remarcabilă cu 25 de victorii Lazio, 25 AS Roma și 27 egaluri. Să vedem ce va fi în această seară!

Echipe probabile, conform Gazzetta dello Sport:

Lazio (sistem 3-5-2): Reina; Luiz Felipe, Acerbi, Radu Ștefan; Lazzari, Milinkovic-Savic, Lucas Leiva, Luis Alberto, Marusic; Caicedo, Immobile.
Roma (sistem 3-4-2-1): Pau Lopez; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Villar, Veretout, Spinazzola; Lo. Pellegrini, Mkhitaryan; Dzeko

 

Sursă foto: Pixabay.com