Serie A – etapa XVI – Meci ușor pentru favorita AS Roma pe terenul ultimei clasate FC Crotone

AS Roma, ocupanta destul de surprinzătoare a unui loc 3 în Serie A înainte de această etapă a XVI-a și-a făcut meciul ușor încă de la început în confruntarea de pe terenul lui FC Crotone, ultima clasată a campionatului. Odihnind câțiva titulari importanți ca Dzeko, Veretout sau Pellegrini, intrați pe parcurs în repriza a doua, capitolinii conduși de portughezul Paulo Fonseca au deschis repede scorul în minutul 8 prin atacantul împins Borja Mayoral (foto), în urma unei centrări de pe partea stânga a incisivului Mkhitaryan, care pare să se simtă din ce în ce mai bine în tricoul giallorosso, după împrumutul de la Arsenal Londra parafat în 2019.

Meciul se mai echilibrează puțin spre mijlocul primei reprize dar nou promovata din Serie B își arată limitele și caracterisiticile evidente de echipa mică și neexperimentată, încasând un noul gol în minutul 29 de la același spaniol Mayoral care realizează o execuție de autor superbă din afară careului, de la aprox 25-26 metri, direct în vinclu dreapta.

Giovanni Stroppa, antrenorul de 53 de ani neîmpliniți al calabrezilor, fost jucător cu experiență în Italia la echipe frumoase ca AC Milan, Lazio, Udinese, Piacenza sau Genoa, încearcă să riposteze cu o apărare foarte avansată și o ușoară comprimare a echipei, pentru a închide spațiile Romaniștilor mai tehnici și mai inovativi în plan ofensiv. Primește însă o nouă lovitură după penalty-ul transformat de același armean Mkhitaryan,în min 35 în urma unui fault evident în centrul careului a fundașului central Golemic asupra lui Mayoral, omul meciului. Prin dopietta din această după amiază, acesta din urmă ajunge la cota 3 în campionat și se dovedește un tânăr de mare perspectivă atât pentru clubul la care activează cât și pentru naționala Spaniei, împlinind anul acesta 24 de ani; valoare conform Transfermarkt 10 mil EUR.

În min 71, Crotone marchează golul de onoare prin vinovatul de la penalty-ul adversarilor Golemic cu o lovitură de cap ucigătoare pentru portarul spaniol al Romei Pau Lopez. Problemele defensive ale lui Fonseca se întrevăd și acum, Simy ratând șansa unui 3-2 nemeritat, după greșeala lui Mancini, dar putem găși circumstanțe atenuante privind cu un ochi la tabela de marcaj, 3 goluri avans încă de la pauză, apoi cu celălalt ochi la apropierea meciului viitor vs Inter Milano, pe Stadio Olimpico, duminică, pe 10 ianuarie, în urmă căruia AS Roma poate trece chiar pe locul 2, în cazul unui eventuale victorii cu parfum de Champions League.

Fonseca declară la final de meci că “identitatea echipei și a jocului nu se schimbă” chiar dacă apar modificări în primul 11 și “speră la aceeași abordare a partidei și în meciul cu Inter. Stroppa nu se simte bine pe ultimul loc al clasamentului dar nu sunt prea mari șanse de salvare cu un lot de jucători fără vedete și cu un joc fără imaginative, demn de drumul înapoi în Serie B.

Goluri: 8′, 29′ Mayoral, 35′ Mkhitaryan (toate în prima repriză), 26′ repriză a două Golemic.

Crotone (sistem 3-5-2): Cordaz; Magallan, Golemic, Cuomo; Pedro Pereira (Vulic), Eduardo (Riviere), Zanellato, Molina, Reca; Simy, Messias.

Antrenor: Stroppa.

Roma (sistem 3-4-2-1): Pau Lopez; Ibanez (Kumbulla), Smalling, Mancini; Bruno Peres, Cristante (Veretout), Villar, Karsdorp; Mkhitaryan (Pellegrini), Carles Perez; Mayoral (Dzeko).

Antrenor: Fonseca.