Serie A – etapa XIX: Avancronica AC Milan-Atalanta Bergamo, Derby-ul Lombardiei după regiune, joc, rezultate și clasament

AC Milan, surprinzătorul leader al serie A, echipă fondată în 1899, de 18 ori câștigătoare a campionatului Italiei întâlnește astăzi pe San Siro (fără spectatori) in derby-ul regiunii pe vecinii de la Atalanta Bergamo, întemeiați in 1907, neîncoronați încă, dar care practică un joc atipic Italiei, atât de frumos, ofensiv și efficient in ultmii 4-5 ani sub îndrumarea carismaticului și zâmbărețului Gianpiero Gasperini (63 ani, peste 3 zile).

Echipa din frumosul oraș Bergamo, la doar 1 ora de mers cu mașina de Milano, are o valoare estimată de 373,8 milioane Euro, ocupă locul 6 în prezent și nu se laudă sau încurajează formarea de vedete, ultimul pretendent la acest statut, coordonatorul fantezist de joc și fostul căpitan idol al suporterilor Papu Gomez (32 ani) fiind exclus din lot după o ceartă cu antrenorul la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. De ce? Pentru că a fost lăsat pe banca la meciul cu Fiorentina. Decarul a promis că va spune tot adevărul după ce își va găsi o nouă echipă, fiind deja o țintă pentru granzii Juventus sau AC Milan, de ce nu? Strălucește acum slovenul Josep Ilicic (tot 32 de ani), dar prin seriozitate, multă muncă si o sensibilitate rar întalnită la un fotbalist, omul luând o pauză de la joc și antrenamente de cateva luni în timpul pandemiei din cauza unei depresii medicale. Clubul a înțeles și acceptat situația de această dată.

Cu un parcurs excelent în această ediție de campionat, renașterea milanezilor se datorează în egală măsură ascendentului moral și jocului experimentat ale lui Zlatan Ibrahimovic (să nu uităm, în vârstă de 39 de ani), dar și stabilității financiare a clubului patronat acum de fondul american Elliott, după trecerea pasajeră prin mâinile investitorului chinez Li Yonhong in 2017, survenită dupa aproximativ 30 de ani de succese, istorie și respect din era Berlusconi.

Antrenorul Stefano Pioli (55 ani) se poate baza pe un lot în valoare de 501,8 milioane Euro, conform Transfermarkt.com și îl poate folosi cândva pe final de meci chiar și pe nou-venitul liber de transfer Mario Mandzukic, fostul atacant croat de 34 de ani al Wolfsburg, Bayern Munchen, Atletico Madrid sau Juventus Torino, printre altele. Tătărușanu din nou rezerva lui Donnarumma.

Între cele 2 echipe, s-au înregistrat în Serie A 118 confruntări, bilanțul fiind 51 victorii Milan, 24 victorii Atalanta și 43 de meciuri încheiate la egalitate, dar Milan a învins de doar 1 singura dată în ultimele 10 partide începând cu 2015, bergamascii administrând diavolului milanez deghizat pe atunci chiar și un 5-0 perfect și fără dubii in decembrie 2019.

Echipele probabile, conform Gazzetta dello Sport:

  • Milan (sistem de joc 4-2-3-1) Donnarumma; Calabria, Kalulu, Kjaer, Hernandez; Tonali, Kessie; Castillejo, Brahim Diaz, Rafael Leao; Ibrahimovic.
  • Atalanta (sistem de joc 3-4-1-2) Gollini; Toloi, Romero, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Gonsens; Pessina; Ilicic, Zapata.