S-a dat startul sezonului 2021 la motociclism viteză

Duminică 28 Martie 2021 a avut loc prima cursă a noului sezon al moto-mondialului de viteză, întrecere care s-a desfășurat la Doha, în Qatar. Cum era de așteptat, toți ochii au fost ațintiți asupra celei mai populare clase – Moto GP, unde surprinzătorul campion mondial en-titre Joan Mir de la Suzuki și-a început dificila misiune de apărare a titlului cucerit în 2020.

Cursa a fost animată încă de la început de tenacitatea dovedită de deținătorul pole-position-ului, Francesco Bagnaia (la bordul motocicletei sale Ducati), în a-și păstra poziția de lider în fața atacurilor insistente venite din partea urmăritorilor săi, Johan Zarco, Joan Mir sau Fabio Quartararo.

În plan secund, s-a remarcat neputința legendarului multiplu campion Moto GP, Valentino Rossi de a ține pasul cu mai tinerii săi colegi, după ce impresionase în calificări (câștigându-și un bine-meritat loc 4 pe grila de start), clasându-se doar pe locul 12 la final. Nici colegul și conaționalul său, vice-campionul mondial Franco Morbidelli, considerat a fi favoritul cursei din acest weekend, nu a reușit să aibe reușite notabile la bordul motocicletei sale, SRT Yamaha, terminând pe un dezamăgitor loc 18.

Lupta din frunte, mai exact pentru locurile 2 și 3 de pe podium a fost cea care a atras atenția privitorilor, din moment ce locul 1 era deja acontat de către Maverick Vinales (cel care și-a câștigat poziția de lider încă din turul 15 și nu a mai cedat-o de atunci), acesta reușind să obțină o distanță comfortabilă de peste 1 secundă față de locul secund la începutul ultimului tur. Joan Mir părea a fi capabil să își apere poziția secundă câștigată cu multă sudoare pe parcursul cursei, însă campionul mondial a comis o fatală greșeală în ultimul viraj al turului de pistă final, permițându-le duo-ului Ducati format din francezul Zarco și italianul Bagnaia, să îl depășească și să îl retrogradeze pe un pedepsitor loc 4.

Consemnând în final cea de-a nouă victorie a carierei pentru Vinales la clasa regina, pe a sa Yamaha, nu putem decât să așteptăm cu nerăbdare cum va arăta sezonul 2021 în continuare, odată cu revenirea în competiție a lui Marc Marquez de la Repsol Honda. Multiplul campion mondial Moto GP își continuă pregătirile intense pentru revenirea în circuit, după sezonul compromis de anul trecut. Vor reuși ceilalți “lupi tineri” să îl oprească pe spaniol din drumul său către cel de-al nouălea titlu mondial?

Clasament final al cursei Moto GP din Qatar:

 1. Maverick Vinales
 2. Johann Zarco
 3. Francesco Bagnaia
 4. Joan Mir
 5. Fabio Quartararo
 6. Alex Rins
 7. Aleix Espargaro
 8. Pol Espargaro
 9. Jack Miller
 10. Enea Bastianini
 11. Ștefan Bradl
 12. Valentino Rossi
 13. Miguel Oliveira
 14. Brad Binder
 15. Jorge Martin
 16. Luca Marini
 17. Iker Lecuona
 18. Franco Morbidelli
 19. Lorenzo Savadori

Nu au trecut linia de sosire: Alex Marquez, Takaaki Nakagami, Danilo Petrucci.

Sursa foto: https://www.facebook.com/MotoGP