România a câștigat 6 medalii la Campionatele Europene de Canotaj din Italia

Comitetul Olimpic Sportiv Român și Ministerul Tineretului și Sportului au sărbătorit astăzi și au primit acasă delegația română, care a fost premiată cu 6 medalii, 2 de aur si 4 de argint, la Campionatele Europene de Canotaj 2021 de la Varese, după 4 luni de cantonament și turneu. În cadrul festivității, Elisabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj, a mulțumit și felicitat cu bucurie și emoție întreaga delegație, a scos în evidență importanța unității și a muncii împreună, în echipă, ca fiind definitorii pentru succesul și rezultatele obținute, invitând apoi sportivii la o bine meritată vacanță, dar cu multă grijă în contextul actual.

Gianina Beleagă, născută în Gura Humorului, dar legitimată la CSA Steaua București, a reușit să cucerească prima medalie pentru lotul României, sportiva noastră fiind premiată  cu medalia de argint la simplu feminin, categoria ușoară (LW1x). Medalia de aur a fost revendicată de către Alena Furman din Belarus.

În a doua finală cu participare românească, Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș au cucerit a doua medalie pentru delegația României la Campionatele Europene, terminând pe locul 2 în finala de dublu rame (W2-). Lupta a fost destul de strânsă și intensă, primele trei echipaje fiind despărțite de numai 1 secundă. Marea Britanie a luat aurul, la 29 de sutimi distanța de urmăritori, în timp ce reprezentanții Spaniei au completat podiumul categoriei. La proba masculină de dublu rame (M2-), Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă s-au clasat pe locul 4, fiind la 76 de sutimi de medalia de bronz, adjudecată de Serbia, Croația și Italia câștigând primele două locuri, informează ProSport.

Nicoleta Ancuța Bodnar și Simona Radiș sunt primele noastre campioane europene la Varese, în proba de dublu vâsle (W2x). Echipajul a oferit o adevărată demonstrație de forță, reușind să se impună într-un mod categoric, cu un avans de peste 3 secunde în fața principalelor oponente din Lituania, care au ocupat locul 2. Astfel, fetele noastre și-au păstrat Titlul European câștigat în aceeași manieră, fără emoții, la Europenele de la Poznan, Polonia, în 2020.

A patra medalie a României la acest turneu final a purtat pecetea echipajului de patru rame masculin (M4-), format din Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari. Deși au avut un sprint extraordinar pe finalul cursei, românii nu au putut prinde din urmă echipajul din Marea Britanie, care a condus toată întrecerea și a primit laurii.

Nava Amiral feminină de 8+1 a făcut o cursă perfectă și a câștigat medalia de aur, meritul avându-l team-ul cu următoarea componență: Maria Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu și cârmaci Daniela Druncea. Cu un avans de peste 3 secunde înaintea locului 2 ocupat de Olanda și cu aproximativ 8 secunde în fața Rusiei de pe 3, româncele au condus cursa în continuu, avansând sigur, gradual și decisiv.

Echipajul masculin de 8+1 a fost și el la înălțime, revendicândargintul.  Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Bejan, Vlad Aicoboae, Constantin Adam, Florin Fîntînariu, Ciprian Huc și cârmaciul Adrian Munteanu au încheiat pe locul 2 un parcurs superb și au terminat foarte aproape de Marea Britanie, campioana europeană.

Barca feminină de 8+1 este o candidată serioasă la o medalie și la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020/21.

Mult succes, ținem pumnii!

Felicitări și bravo!

 

Sursa foto Facebook Federația Română de Canotaj