Prima etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă, la Cheile Gradiștei

 [Cursă amânată cu 1 săptămână de către organizatori din cauza condițiilor meteo]

Federația Romănă de Automobilism Sportiv anunță pe site și pagina oficială de Facebook debutul sezonului competitional 2021 al Campionatului Național de Viteză în Coastă, după startul Campionatului Național de Raliuri Betano, în urma cu aproximativ 2 săptămâni. Gazdă va fi una dintre stațiunile din top trei ale României, Cheile Gradiștei, situată între Moieciu de Jos și Fundata, în apropiere de culoarul  Rucăr – Bran, la 30 de km de orașul Brașov, în zona metropolitană. Este vorba despre o cursă relativ nouă, acesta fiind al doilea an consecutiv în care piloții vor urca pe acest traseu, după 2020. Prima etapă CNVC a sezonului 2021 poartă numele „Cupa Cheile Grădiștei powered by Pro-X” urmând a se va desfășura weekendul următor, între 10-11 aprilie 2021.

Viteza în coastă reprezintă una dintre cele mai accesibile forme de motorsport, fiind totodată și una dintre cele mai vechi discipline sportive automobilistice atestate în România. Într-o cursă de viteză în coastă fiecare concurent urmărește să obțină cel mai scurt timp pe un traseu de asfalt cu diferență de nivel parcurs în urcare. Startul se dă individual, la interval de 30 de secunde sau 1 minut, fiecare concurent fiind singur pe traseu. Spre deosebire de raliuri, cursele de viteză în coastă necesită doar prezența pilotului, printre automobilele prezente la start regăsindu-se și monoposturi. Conform regulamentului Federației Române de Automobilism Sportiv, un traseu poate fi omologat pentru o etapă de Campionat Național de Viteză în Coastă, dacă are minim 3 km lungime iar asfaltul este de bună calitate. Pe traseu sunt amplasate posturi ale comisarilor de traseu, iar cronometrarea se face cu un sistem de fotocelule.

Cu 7 zile inainte de startul competiției și cu numai 3 zile până la închiderea înscrierilor, 30 de piloți se află deja pe lista provizorie de înscrieri, dar sunt așteptați nici mai mult nici mai puțin de 80 piloți de top. Printre cei mai grăbiți și mai cunoscuți participanți de pe listă se numără Campionul Categoriei I, Mihai Leu, care vizează cel de-al treilea titlu consecutiv de campion național la bordul unui Ferrari 458 Challenge, hunedoreanul de 53 de ani resimțind și o oarecare presiune în urma succesului din ultimii 2 ani, dar și cel mai bine clasat pilot brașovean la viteză în coastă în sezonul 2020, Octavian Ciovică (Locul III la Categoria II), cu al său Radical.

Organizatorii și o echipă condusă de gazda întrecerii, domnul Ovidiu Gârbacea, lucrează de zor la amenajarea traseului. Zăpada căzută în cantități foarte mari în ultimele zile poate pune în pericol desfășurarea cursei, dar speram că traseul va fi pus la punct chiar pentru sesiunea de antrenamente suplimentare prevăzuta să aibă loc joi, 8 Aprilie 2021 și vineri, 9 aprilie 2021.

Din păcate, și acest sezon începe cu restricții impuse spectatorilor din cauza pandemiei. Astfel, cele mai spectaculoase evoluții vor putea fi urmărite în direct la postul de televiziune LookTV, partener în 2021 al Federației Române de Automobilism Sportiv, dar și în mediul online (YouTube și Facebook).

Program Cupa Cheile Grădiștei powered by Pro-X:

Sâmbătă, 17 Aprilie 2021
09:00 – Recunoaștere 1
10:40 – Recunoaștere 2
12:20 – 13:20 – Deschiderea temporară a circulației
13:30 – Recunoaștere 3
15:10 – Antrenament Cronometrat 1
17:10 – Antrenament Cronometrat 2

Duminică, 18 Aprilie 2021
09:00 – Recunoaștere 4
10:40 – Recunoaștere 5
12:20 – 13:20 – Deschiderea temporară a circulației
13:30 – Concurs 1
15:30 – Concurs 2

Sursă text și foto: fras.ro & facebook.com/ FRAS.ro