Naționala României U21 la Campionatul European de Fotbal 2021

Campionatul  European de Fotbal Masculin UEFA sub 21 de ani a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediție, fiind organizat încă din anul 1978, când meciurile se jucau în sistem acasă-deplasare, valabil până în 1994 când Franța a fost prima țară gazdă unică.

Reprezentativele care au triumfat de cele mai multe ori în cadrul acestei competiții sunt Italia și Spania, fiecare de către 5 ori, urmate de URSS/ Rusia, Anglia, Germania și Olanda, toate cu câte 2 campionate câștigate.

După “bella figura” de la ediția precedentă din 2019 organizată în Italia și San Marino, Naționala de Tineret a României este calificată din nou cu mari speranțe de a atinge măcar performanța de acum 2 ani, mai exact faza semifinalelor, cand am pierdut cu 4-2 contra Germaniei. De remarcat și readus în atenție parcursul emoționant, palpitant și memorabil din faza grupelor, după 4-1 contra Croației, 4-2 victorie în dauna Angliei și remiza 0-0 cu Franța.

Atunci tricolorii mici au practicat un fotbal ofensiv, calitativ și la nivel superior, mai ales din punct de vedere mental, reamintind microbiștilor din țară de ieșirile în stradă provocate de Generația de Aur condusă de Hagi și Gică Popescu și chiar facându-i pe unii suporteri mai înfocați sa-și cumpere bilet de avion, pentru a zbura cât mai repede în Italia și a-i susține pe viu pe fotbaliștii ghidați și motivați magistral de pe bancă de către selecționerul Mirel Rădoi. Trofeul a fost revendicat de Spania, 2-1 după finala contra Germaniei, dar acest rezultat este doar o statistică, pentru că noi românii nu vom uita niciodată acest turneu ce a marcat (re)câștigarea spiritului de luptă, a încrederii, speranței și puterii de susținere în și pentru tricolorii mici și mari, pentru fotbal și viitor în general.

Urmașii acelor artizani, cu câțiva convocați chiar și în prezent, au adus calificarea la un nou turneu final, prin obținerea locului 2, după Danemarca, într-o grupă 8 din care mai făceau parte Ucraina, Finlanda, Irlanda de Nord și Malta. Noul selecționer este Adrian Mutu, începând cu ianuarie 2020, după ce Rădoi a fost avansat la Naționala mare.

Viitorul este acum. Suntem din nou calificați între cele mai bune 16 reprezentative de fotbal european under 21, în grupa A, unde vom da din nou piept cu granzii și mult mai bine cotatele Țările de Jos/ Olanda, Germania și una dintre țările gazdă Ungaria.

Turneul din 2021 se va desfășura între 24 martie – 6 iunie 2021 în Ungaria și Slovenia, faza grupelor între 24 – 31 martie, iar sferturile, semifinalele și finala între 31 mai – 6 iunie.

  • Grupa A = Ungaria, Germania, România, Olanda
  • Grupa B = Slovenia, Spania, Cehia, Italia
  • Grupa C = Rusia, Islanda, Franța, Danemarca
  • Grupa D = Portugalia, Croația, Anglia, Elveția

Lotul României, convocat de către selecționerul Adrian Mutu, este următorul

  • Portari: Andrei Daniel Vlad, Mihai Aioani, Mihai Eșanu
  • Fundași: Radu Boboc, Raul Opruț, Alexandru Pașcanu, Radu Dragușin, Denis Ciobotariu, Andrei Chindriș, Denis Haruț, Ștefan Vlădoiu, Marco Dulca
  • Mijlocași: Marius Marin, Olimpiu Moruțan, Andrei Ciobanu, Răzvan Oaidă, Octavian Popescu, Cătălin Itu, Darius Olaru,
  • Atacanți: George Cîmpanu, George Ganea, Alexandru Mățan, Adrian Petre

Sursa foto uefa.com