Messi triumfă cu Argentina în Copa America, în finala contra Braziliei

Argentina a învins Brazilia, scor 1-0, în finala Copa America 2021, Lionel Messi vazându-și visul împlinit de a câștiga primul trofeu major cu naționala sa. A declarat emoționat la final că Dumnezeu a păstrat acest moment pentru el, de a triumfa în țara rivală Brazilia, contra Braziliei. S-a bucurat totuși de o îmbrățișare caldă și lungă din partea fostului coechipier de la FC Barcelona Neymar și a fost purtat pe brațe de coechipieri.

Giganții din America de Sud s-au înfruntat ultima dată într-o finală de Copa America în 2007, când Selecao s-a impus categoric, 3-0. Avantaj moral pentru naționala lui Tite, brazilienii fiind și mai bine cotați – lot evaluat la aproape un miliard de euro, 913 milioane, în comparație cu adversarii lor din această dimineață, în valoare de doar 646 milioane, după cum scrie gsp.ro

Brazilienii sunt mai periculoși în primele 20 de minute ale meciului, însă sunt opriți mereu la timp de fundașii lui Scaloni.

Contrar cursului jocului, Argentina lovește prima în urma unei acțiuni foarte frumoase din minutul 22. De Paul oferă o lansare deosebită din propria jumătate de teren, Lodi nu controlează balonul, iar Di Maria ajunge față în față cu Ederson pe care îl execută elegant printr-o scăriță eficientă și de efect.

Selecao răspunde imediat, prin Casemiro, în minutul 26, dar șutul mijlocașului lui Real Madrid este imprecis. Apoi, Messi iese la rampă pe contraatac, dar este blocat la marginea careului Braziliei. Neymar își încearcă și el norocul, dar trage în zid de la 25 de metri.

După pauză, selecționerul brazilian Tite gândește o partitură mult mai ofensivă, prin introducerea lui Firmino. Brazilia joacă doar cu un „închizător”, Neymar e folosit extremă, noul sistem arătându-și imediat beneficiile. Richarlison marchează, după o bâlbâială în apărarea Argentinei, dar arbitrul asistent anulează reușita pentru ofsaid.

Tot pe partea dreaptă, Neymar îi deschide unghiul aceluiași vârf împins Richarlison, dar Emiliano Martinez respinge și anulează pericolul. Argentina nu mai iese din jumătatea proprie de teren, apărându-se în stil italian și cumulând la statistici o posesie inferioară de 40%, cu 60% în favoarea adversarilor. Neymar cade, inevitabil, în careu, și cere penalty, dar nu primește nimic din partea arbitrului central Esteban Ostojich.

Messi trage de timp spre final, ține de minge în flanc și pătrunde periculos când are ocazia. Doar că acțiunile argentinienilor nu au finalitate, ca și cele ale Braziliei, de altfel, de această parte în principiu din cauza lui Neymar, care strică majoritatea fazelor.

Finalul e fragmentat de miza mare a partidei și de intențiile în opoziție ale celor 2 echipe, iar scorul rămâne același. Argentina cucerește Copa America pentru a 15-a oară și egalează recordul uruguayenilor. Vorbim despre primul succes după 28 de ani al Naționalei lui Messi, după ce în 1993 a fost ultima victorie, timp în care s-au înregistrat și 4 finale pierdute. Brazilia pierde în premieră o Copa America pe care o organizează.

Ajuns la vârsta de 34 de ani, Messi a jucat în toate competițiile în 2021 un număr de 38 de meciuri, a marcat 33 de goluri, a oferit 14 pase de gol și a câștigat 26 de titluri de Omul Meciului. Cu cele mai multe goluri și pase de gol în La Liga, nu a luat titlul în Spania, dar a ridicat dsupa capului Cupa Regelui. În Copa america tocmai încheiată, a ieșit cel mai bun marcatopr cu 4 reușite și cel mai bun pasator, cu 5 assist-uri.

  • Argentina (sistem 4-4-2): Emiliano Martinez; Montiel – Romero (Pezzella)- Otamendi – Marcos Acuna; Di Maria (Palacios) – De Paul – Paredes (Rodriguez) – Lo Celso (Tagliafico); Messi – Lautaro Martinez (Gonzales).
  • Brazilia (4-2-3-1):Ederson; Renan Lodi (Emerson)- Thiago Silva- Marquinhos – Danilo; Fred (Firmino) – Casemiro; Neymar – Paqueta (Barbosa)– Everton (Vinicius Jr); Richarlison.

Sursă foto și text gsp.ro