Hamilton atinge borna de 100 de victorii în Formula 1

Lewis Hamilton obține cea de-a 100-a victorie în Formula 1 în Grand Prix-ul Rusiei, o cursă ce a început în condiții uscate dar s-a terminat pe ploaie și pistă umedă. Conform Formula1.com, pilotul de la Mercedes a făcut o trecere inspirată la pneuri intermediare pe final, preluând conducerea de la Lando Norris, cel care a fost în pole position și a condus cursa până cu 2 tururi înainte de finish. Max Verstappen a recuperat de pe poziția 20 până pe a doua, iar Carlos Sainz de la Ferrari a terminat pe 3, după ce a pornit al doilea.

În ciuda faptului că Hamilton căzuse pe 7 după start-ul cursei de la Sochi, britanicul a menținut un ritm competitiv pe cauciucuri medium, apoi a schimbat pentru dure în turul 27, înaintea lui Norris, care reușise o poziționare magnifică în pole position sâmbătă. De notat și duelul cu Sainz recent în cursă și mai apoi, parcursul rapid și poziționarea în spatele lui Norris, după opririle la boxe din turul 38. Pe cei doi îi despărțea o singura secundă în perioada apropierii de ultimele tururi. Apoi a venit ploaia.

Această pereche din fruntea plutonului a ezitat să schimbe pneurile, atunci cand ceilalți au trecut la intermediare, parcă fiecare așteptând mutarea adversarului, apoi campionul de la Mercedes s-a hotărît sa meargă la pit-uri cu 3 tururi înainte de final. Norris a făcut tot posibilul să păstreze șefia, cu atât de puțin de parcurs până la steagul cu patrațele, dar pilotul de la McLaren a alunecat la propriu în afara pistei, din cauza ploii tot mai dense, văzându-se depășit de Hamilton și pierzând dezamăgitor prima poziție. Norris a terminat al 7-lea după ce a oprit totuși la boxe pentru schimburi și se așteaptă la penalizări.

Verstappen, pornit de pe 20 pe grila rusă, a realizat o cursă incredibilă și a reușit poziția secundă, după ce a trecut de la pneuri dure la medii, la mijlocul ostilităților. Locul 3 de pe podium a fost bifat de Carlos Sainz de la Ferrari, depășindu-l la rândul său pe Norris datorită unei schimbări timpurii a cauciucurilor.

Valtteri Bottas a plecat de pe16 și a ieșit pe 5 having trecând la pneuri medii imediat după Verstappen, în timp ce Fernando Alonso a pornit de pe 6 și și-a pastrat locul cu un timp îndelungat de gume tari. Kimi Raikkonen și-a păstrat calmul pe carosabilul ud și a punctat al 8-lea, lăsându-i pe Sergio Perez și George Russell să prindă ultimele puncte pentru echipele lor, Red Bull și respectiv Williams.

Norris a fost premiat cu titlul de Pilotul Zilei, dar ghinionul adus de ploaie și pierderea  a ceea ce putea fi prima victorie din carieră, nu vor putea fi uitate atât de ușor, în urma a ceea ce a fost cel mai dramatic și spectaculos Grand Prix al Rusiei de până acum, relatează aceeași sursă.

Clasament piloți la zi:

 1. Lewis Hamilton (Mercedes) = 246.5 puncte
 2. Max Verstappen (Red Bull Racing Honda) = 244.6 puncte
 3. Valtteri Bottas (Mercedes) = 151 puncte
 4. Lando Norris (McLaren Mercedes) = 139 puncte
 5. Sergio Perez (Red Bull Racing Honda) = 120 puncte
 6. Carlos Sainz (Ferrari) = 112.5 puncte
 7. Charles Leclerq (Ferrari) = 104 puncte
 8. Daniel Ricciardo (McLaren Mercedes) = 95 p
 9. Esteban Ocon (Alpine Renault) = 45 p
 10. Sebastian Vettel (Aston Martin Mercedes) = 35 p

Clasament constructori la zi:

 1. Mercedes  = 397.5 puncte
 2. Red Bull Racing Honda = 364.5 puncte
 3. McLaren Mercedes = 234 puncte
 4. Ferrari = 216.5 puncte
 5. Alpine Renault = 103 puncte
 6. Alpha Tauri Honda = 84 puncte
 7. Aston Martin Mercedes = 59 puncte
 8. Williams Mercedes =23 puncte
 9. Alfa Romeo Racing Ferrari = 7 puncte

 

Sursă text &foto formula1.com

 

Coming Soon
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?