FenomeNadal, el este cel mai bun, cel mai titrat, cel mai mare din tenisul mondial

Spaniolul Rafael Nadal a devenit cel mai titrat jucător de tenis din lume, după ce a triumfat la Australian Open, al 21-lea turneu de Grand Slam din cariera sa, depășindu-i cu această ocazie pe marii săi rivali, elvețianul Roger Federer și sârbul Novak Djokovic, care au în palmares câte 20 de titluri de Grand Slam fiecare.

Nadal a câștigat la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, desfășurat la Melbourne, în perioada 17-30 ianuarie 2022, după ce l-a învins în mod memorabil, spectaculos și interzis cardiacilor pe rusul Daniil Medvedev cu 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5 şi a devenit primul jucător din lume cu 21 de titluri majore în palmares.

Meciul a început echilibrat, cu Nadal ratând 2 mingi de break, la 2-1. Cel care a reușit primul să câștige pe serviciul adversarului a fost însă Medvedev, care a luat 5 game-uri la rând, adjudecându-și setul de debut cu 2-6, bazându-se în special pe reușita primului serviciu, unde a avut un procent de 82%, cu 4 ași.

Spaniolul a jucat mult mai bine în debutul setului secund, pe fondul scăderii randamentului la serviciu al rusului. La 4-1, părea că Nadal va egala situația la seturi, mai ales după ce a răspuns cu un al doilea break, la rebreak-ul lui Medvedev, ducând scorul la 5-3.

Game-ul cu numărul 9 al setului doi a durat aproape 14 minute, cu Nadal salvând 4 mingi de break ale rusului, dar și ratând mingea de set. Medvedev a reușit în cele din urmă să egaleze la 5-5, cei doi ducând jocul în tie-break, pe care spaniolul l-a condus până la 5-4, moment în care rusul a câștigat 4 mingi consecutive, adjudecându-și și setul 2.

Cu aproape întreaga arenă Rod Laver de partea sa, dar cu o predictie de câștig de doar 5%, spaniolul de 35 de ani a început cursa de recuperare, cu un game de 19 mingi, în care a avut și o șansă de break. La 2-3, Nadal a salvat alte 3 mingi de break, după care la 4-4 a reușit singurul game câștigat contra serviciului din setul 3, suficient cât să ducă apoi scorul la 1-2, valorificând prima minge de set.

Setul 4 a fost un adevărat carusel. La 1-1, cei doi au cedat pe rând serviciul, iar în game-ul 5 Medvedev a salvat 6 mingi de break, înainte ca spaniolul să câștige la cea de a 7-a ocazie. Nadal și-a câștigat apoi toate serviciile, nu înainte de a salva la rândul său două mingi de break.

La capătul a două seturi de peste o oră, Rafa Nadal a reușit să ducă meciul în set decisiv, ca un adevărat campion.

În ciuda faptului că e mai tânăr, Medvedev a fost primul care a început să dea semne de oboseală, cerând în setul 5 de mai multe ori intervenția fizioterapeutului, acuzând crampe musculare.

Nadal, mai concentrat și mai motivat, a făcut break-ul la 2-2, și a anulat dezavantajul de la 3-2, când rusul a avut șansa de a face rebreak-ul.

La 5-4, Nadal a servit pentru set și meci, însă Medvedev a răspuns la momentul oportun al meciului cu rebreak-ul care a relansat meciul și a adus și mai mult suspans finalului, egalând la 5-5.

Au urmat două game-uri epice. Nadal a făcut break-ul, valorificând a 3-a șansă, cu Medvedev făcând eforturi imense de a rămâne în meci, după care și-a câștigat serviciul la zero, obținând astfel cel de al 21-lea titlu de Grand Slam din carieră, în urma unei finale ce a durat aproape 5 ore și jumătate.

Spaniolul devine totodată doar al patrulea jucător din istorie care reușește să câștige cel puțin de două ori fiecare turneu de Grand Slam, triumfând la Australian Open și în 2009, după o finală cu Roger Federer.

Pentru reușita sa demnă de Cartea Recordurilor, Nadal va fi recompensat cu 3.212.000 dolari americani și 2.000 puncte ATP, conform Wall-street.ro, în timp ce Medvedev va primi 1.606.000 dolari și 1.200 puncte ATP.

 

sursa foto Facebook Australian open