Duel special în sferturile Europa League, Ajax Amsterdam – AS Roma

Astăzi, joi, 08 aprilie 2021, suntem invitați la faza sferturilor de finală în Europa League, cap de afiș fiind în opinia noastră confruntarea foarte echilibrată dintre reprezentantele unora dintre cele mai frumoase orașe din Europa, dacă nu din lume, Amsterdam și Roma.

În plan fotbalistic, ceea ce ne interesează mai mult, Ajax Amsterdam este gruparea mai de succes, aceasta având în palmares 4 trofee Cupa Campionilor Europeni+Champions League, iar pe plan local câștigatoare a Campionatului Olandei de 34 de ori, a Cupei Olandei de 19 ori, Supercupa fiind cucerită de 9 ori. Valoarea actuală de piață a lotului de jucători este evaluată conform Transfermarkt.com la 348,25 milioane de Euro, clubul fiind un nesecat izvor de talente și pepinieră de jucatori pentru marile echipe din vest, atât în urma activității Academiei de juniori, a mentalității și rigorilor tradiționale impuse cât și prin prisma sistemului de joc, același folosit la fiecare nivel de vârsta din club. Forma de moment este și ea una excelentă, Ajax situânadu-se pe primul loc al clasamentului Eredivisie, neînvins de 6 meciuri consecutive.

Echipa fanion a capitalei Italiei, AS Roma ocupă un incomod loc 7 în Serie A, venind după un egal, 2 infrângeri și alte 3 victorii în ultimele 6 etape din peninsulă. Capitolinii par să se conncentreze mai mult pe competiția europeană, tranșând destul de facil turul anterior contra Shakhtar Donetsk, scor general 5-1 și parând ca pot corecta din mers problemele din defensivă și inconstanța din ultima perioadă. Obișnuită în ultimele sezoane cu Europa fotbalistică și culminând cu eliminarea Barcelonei lui Messi din Champions League în 2018, apoi pierzând cu greu în semifinala cu Liverpool, AS Roma nu câștigat niciodată Liga Campionilor, ci doar o finală a Cupei Orașelor-Târguri, pe langă 3 scudetto, 9 cupe ale Italiei și 2 supercupe pe plan intern. A jucat însă 1 finală de Cupa Campionilor în 1984, pierdută chiar pe Olimpico în favoarea acelorași FC Liverpool și 1 finala de Cupa UEFA, cedată în fața conaționalilor de la Internazionale Milano, în 1991. Dacă acum 30 de ani, în squadra erau Berthold, Aldair, Giannini sau Rudi Voller, și acum putem remarca vedete ca Dzeko sau Pedro în lotul de 386,85 milioane EUR, conform Transfermarkt, susținute de o bancă de rezerve consistentă.

De menționat prima și singura dispută europeană între cele 2 cluburi, în grupele Champions League – sezonul 2002-2003 Ajax 2-1 Roma (puncte realizate de Ibrahimovic și Litmanen, respectiv Batistuta), cu returul terminat la egalitate 1-1, marcatori rebelul Cassano și olandezul Van der Meyde. Capitolinii erau atunci campionii Italiei, antrenați de legendarul Fabio Capello și cu nume sonore în teren, cum ar fi Totti, Cafu, Batistuta, Montella sau Delvecchio. Lăncierii îl aveau căpitan pe românul Cristian Chivu, Bogdan Lobonț impunea respect între buturi, iar în atac un tânar Zlatan uimea întregul continent.

Revenind în prezent, Paulo Fonseca, antrenorul Romei consideră Ajax una dintre cele mai puternice echipe din Europa în plan ofensiv, dorind să se concentreze mai mult pe defensivă și pe posesie, pentru a contracara stilul de joc al olandezilor, deși statistica ne precizează că echipele italiene nu au mai pierdut pe Amsterdam Arena de 18 ani. Portughezul se gândește insă și la returul de pe Olimpico, luând în calcul o dublă întâlnire de durată, echilibrată și dificilă pentru ambele părți.

Omologul Erik Ten Hag vede și el meciul ca pe o confruntare deosebită pe care o întâlnești doar pe un afiș de renume, între 2 oponenți faimoși. Acesta consideră Roma o formație atractivă, care nu dorește să câștige meciul și atat, ci vrea să o facă într-un anumit mod, spectaculos și plăcut ochiului. În plus, se așteaptă la orice din partea italienilor, ultimul exemplu fiind înfrângerea în fața Atalantei Bergamo, 0-1 în grupele Ligii anul trecut.

Echipele probabile UEFA.com:

  • Ajax (sistem 4-3-3): Scherpen; Timber, Álvarez, Martínez, Tagliafico; Gravenberch, Klaassen, Rensch; Neres, Tadić, Antony
  • Roma (3-4-2-1): Pau López; Mancini, Cristante, Ibañez; Bruno Peres, Villar, Veretout, Spinazzola; Pellegrini, Pedro; Džeko

Celelate meciuri ale Europa League (toate cu returul pe 15 aprilie):

  • Granada vs Manchester United
  • Arsenal Londra vs Slavia Praga (cu românul Nicolae Stanciu anunțat titular)
  • Dinamo Zagreb vs Villarreal

Sursa foto amoroma.fr

Coming Soon
Cine câștigă Europa League 2021?
Cine câștigă Europa League 2021?
Cine câștigă Europa League 2021?