Dramatism, erori și abandon. Sergio Perez primul la Grand Prix-ul de Formula 1 al Azerbaidjan-ului

Actualul leader al clasamentului de Formula 1, Max Verstappen a fost atât de aproape de a obține primul său succes la Baku și de a-și mări zestrea de puncte, duminică după amiază în Marele Premiu al Azerbaidjanului, dar un accident l-a forțat să abandoneze cu doar 5 tururi de pistă înainte de final. Astfel, celălalt pilot de la Red Bull Racing, mexicanul Sergio Perez obține o a două victorie din carieră, în ciuda așteptărilor, în timp ce urmăritorul Lewis Hamilton de la Mercedes termină cursa pe poziția a 15-a.

Înainte de alinierea la start, a fost ținut un moment de reculegere în memoria acționarului McLaren Manosur Ojjeh, dar și a fostului Președinte FIA Max Mosley, ambii decedați de curând.

Charles Leclerq de la Ferrari a pornit pentru prima oară în acest sezon din pole position, dar s-a văzut imediat depășit de britanicul Lewis Hamilton, plecat de lângă el, de pe 2. Apoi, după opririle la boxe, Verstappen a preluat conducerea, beneficiind de întârzierea lui Hamilton la standuri dar profitând și de gestionarea perfectă a momentului de restart, din spatele Safety Car-ului după accidentul lui Lance Stroll, din turul 31. La fel ca pilotul de la Aston Martin, olandezul acuză o problemă la o roată, în turul 47, se învârte pe circuit și abandonează, renunțând la șefie în favoarea coechipierului sau.

Din nou cursă oprită. Lewis Hamilton forțează la noul restart și încearcă să treacă de fenomenalul Sergio Perez, dar comite și el o eroare șocantă și iese în decor, completând dramatismul dar și spectaculozitatea grand prix-ului de la Baku. Campionul mondial încheie doar pe locul 15 fără puncte, declarând ulterior că a atins din greșeală un buton ce blochează frânele spate, lăsând active doar pe cele din față.

Sebastian Vettel se clasează pe locul 2 deși a plecat de pe 11. Fostul său coechipier de la Ferrari, Charles Leclerc, a plecat din pole position și a încheiat pe 4. Pierre Gasly de la AlphaTauri prinde locul 3 al podiumului. Lando Norris de la McLaren recuperează incredibil de pe 9 și punctează finalul de pe 5 înaintea lui Fernando Alonso de la Alpine, urcând de pe 10 pe 6, ambii profitând de ultimul restart, în timp ce tânărul Yuki Tsunoda de la AlphaTauri obține poziția a 7-a, după ce intră repede la alimentare, în turul 9.

Carlos Sainz de la Ferrari urcă pe 8 de pe 15 după ce își schimbă pneurile, Daniel Ricciardo urcă pe 9 de pe 13 cu al său McLaren, iar Kimi Raikkonen pe Alfa Romeo punctează ultimul de pe 10.

Clasament piloți updatat:

 1. Max Verstappen (Red Bull Racing Honda) = 105 puncte
 2. Lewis Hamilton (Mercedes) = 101 puncte
 3. Sergio Perez (Red Bull Racing Honda) = 69 puncte
 4. Lando Norris (McLaren Mercedes) = 66 puncte
 5. Charles Leclerq (Ferrari) = 52 puncte
 6. Valtteri Bottas (Mercedes) = 47 puncte
 7. Carlos Sainz (Ferrari) = 42 puncte
 8. Pierre Gasly (AlphaTauri Honda) = 31 p
 9. Sebastian Vettel (Aston Martin Mercedes) = 28 p
 10. Daniel Ricciardo (McLaren Mercedes) = 26 p

Clasament constructori la zi:

 1. Red Bull Racing Honda = 174 puncte
 2. Mercedes= 148 puncte
 3. Ferrari = 94 puncte
 4. McLaren Mercedes = 92 puncte
 5. Alpha Tauri Honda = 39 puncte
 6. Aston Martin Mercedes = 37 opuncte
 7. Alpine Renault = 25 puncte
 8. Alfa Romeo Racing Ferrari = 2 puncte

Sursa text și foto formula1.com&facebook/f1

 

Coming Soon
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?
Tu cine crezi că va triumfa în sezonul 2021 de Formula 1?