Anglia se califică în finala Euro2020 cu un penalty controversat

Cea de-a doua semifinală de la EURO 2020, jucată miercuri, 07 iulie, pe stadionul Wembley, s-a încheiat cu calificarea în finală a Angliei, în dauna naționalei Danemarcei, conform eurosport.ro. Englezii au învins cu 2-1, în prelungiri, iar danezii critică dur și pe bună dreptate penalty-ul primit de Sterling, decisiv pentru soarta meciului, în prima repriză de prelungiri, la scorul de 1-1.

Danemarca a terminat Euro 2020 onorabil și depășind toate așteptările. Având jucători mult mai slab cotați decât englezii, danezii au reușit o partidă echilibrată, au închis spațiile și s-au apărat eroic, ieșind uneori chiar și din propria jumătate de teren, pentru contraatacuri sau faze fixe. O astfel de acțiune a permis și deschiderea scorului, în minutul 30, în urma loviturii libere executată perfect de Damsgaard, jucător în serie A, la Sampdoria Genoa. Britanicii s-au năpustit imediat spre poarta lui Kasper Schmeichel, ratând o ocazie imensă prin dinamicul Sterling, blocat perfect de portarul de la Leicester, apoi forțând autogolul lui Simon Kjaer din minutul 39, la o fază similară cu centrare de pe dreapta către același jucător de la Manchester City.

Anglia a atacat in valuri și în a doua repriză, părând și mai proaspătă fizic, dar apărarea condusă de capitanul Kjaer nu a mai cedat, respingând niște atacuri destul de previzibile, centrări în careu sau combinații menite să creeze superioritate sau să destabilizeze blocul defensiv. Prestația danezilor este cu mult mai laudabilă în condițiile în care în prelungiri aceștia au jucat în 10, după ce Mathias Jensen s-a accidentat, iar selecționerul nu mai avea posibilitatea de a efectua schimbări suplimentare.

Calificarea s-a decis grație unui penalty controversat, acordat în minutul 102. La faza în care Sterling a intrat în careu, erau două mingi pe teren, iar arbitrul central ar fi trebuit să oprească jocul, conform regulamentului. Apoi, marea dilemă ce a dinamitat presa a fost dacă vreunul dintre fundașii danezi l-au atins sau nu pe vârful lui Southgate. Reluările indică un răspuns negativ la această întrebare, Sterling începându-și căderea în careu înainte ca vreun oponent să-i blocheze drumul spre poartă, la o schimbare eficientă de direcție în marginea careului advers.

De menționat și că Schmeichel a fost deranjat de un laser din tribună la faza penalty-ului, el reușind totuși să blocheze șutul inițial tras destul de slab de Harry Kane. Din păcate pentru danezi, mingea a fost respinsă în față, iar atacantul lui Tottenham a marcat din a doua încercare.

Kasper Hjulmand, selecționerul nordicilor, e mândru de echipa sa, însă nu poate trece cu vederea peste faza din prelungiri, în care Sterling a beneficiat, în opinia lui, de suportul arbitrului și de complicitatea VAR-ului.

Există o mulțime de lucruri care ne-au împiedicat să ajungem în finală. Am revăzut faza penaltyului și nu cred că trebuia indicată lovitură de pedeapsă. Au existat, de asemenea, două mingi pe teren pentru o lungă perioadă de timp și nu s-a întrerupt meciul. Chiar și așa, am făcut tot ce am putut“, a spus Hjulmand după meci. Trăiesc două sentimente. Există o dezamăgire, dar și o mândrie profundă. Cred că am avut oportunități și sunt atât de dezamăgit că nu am ajuns în finală. Dar există și o mândrie în această călătorie prin care am trecut. Felul în care am jucat a fost incredibil, a declarat Hjulmand la conferință.

Anglia s-a calificat scandalos în finala EURO 2020, care se va disputa tot pe Wembley, deci acasă, duminică, 11 iulie, contra Italiei lui Roberto Mancini. Pentru englezi este prima finală de campionat european din istorie și prima într-o competiție majoră, după 55 de ani, ultima fiind cea de la Mondialul din 1966, remarcă eurosport.ro